Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Одлука о враћању обавезног војног рока није донета

© Sputnik / Лола Ђорђевић Министар одбране Србије Милош Вучевић
 Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да одлука о враћању обавезног војног рока није донета.
„Нигде нисам рекао да се враћа војни рок. Рекао сам да се о томе разговара и разговарало се и пре мог ступања на дужност. Разговара се на нивоу тога шта би то значило за војску, за земљу, колико би то коштало, како би се опремиле касарне за то….“, истакао је министар за ТВ Прва.
Он је подсетио јавност да обавезно служење војске није укинуто, већ је само суспендовано одлуком Народне скупштине републике Србије и да се њеном одлуком може и вратити на снагу.
Одлука о враћању војног рока није донета, ради се велика и озбиљна анализа и није реч о томе да ће се то десити у наредним данима, нити да то значи да је Србија близу сукоба па хоће да мобилише децу, поновио је Вучевић.
Још једном је поновио да се само разматра та могућност због недовољне попуњености капацитета војске у људству.
„Није реч о ратним условима, већ је реч о обучавању људи за реаговање на елементарне непогоде, на пример кад имамо сметове, поплаве….сви очекују од војске да реагује, као и од полиције. Онда сви кажу браво момци… Али нема неограничених ресурса. То мора да се одржава“, рекао је Вучевић и упитао где су остали задаци Војске Србије - чување граница, патролирање небом…
Одлука о враћању обавезног служења војске мора бити донета и у консултацијама с председником Србије и реч је, још једном понављам, о веома озбиљној анализи, закључио је министар одбране.
Министар је нагласио да је то тема о којој се разговара, и да постоје разни модалитети служења.
"Јасно да не може да се врати 12 месеци, али постоји неколико модалитета - на неколико недеља, три месеца, шест месеци. Да би припремили војнике официри би тражили дужи период, али и три недеље је много више него ништа", истиче Вучевић.
Припадници Војске Србије на приказу ШТИТ 2022 - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Нови министар одбране Србије за враћање војног рока, постоји решење и за старије од 30 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала