Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија рашко-призренска: Спроводе се мере које могу подстаћи на исељавање са Косова и Метохије

© Фото : Тијаго ФехејраПећка патријаршија
Пећка патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска изразила је данас забринутост због најновијих збивања на северу Косова и Метохије, као и у Великој Хочи, указујући на то да свакодневно добијају забрињавајуће вести од верника да се појачава притисак косовских власти на српски народ.
У саопштењу епархије наводи се да као Црква која је вековима била и остала уз свој народ на тим просторима, не може равнодушно да гледа на спровођење мера које изазивају међуетничко неповерење и напетост и још више могу да подстакну српски народ на исељавање.
"Оваква ситуација може да доведе до ескалације насиља које никоме није на корист", упозорили су из епархије.
Епархија апелује на косовске институције да покажу уздржаност и свест да се политички и правни проблеми не могу решавати демонстрацијом силе пред српским народом, посебно у срединама као што је Велика Хоча, где Срби 23 године једва преживљавају у гету.
Истовремено очекују од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да се заустави најновији талас притисака на преостале припаднике српског народа, који поступке косовских институција доживљавају као директну претњу - да за Србе нема места на овим просторима.
Епархија изражава дубоку забринутост што су међуетнички односи и поверење на Косову и Метохији на најнижем нивоу у последњих 20 година и све позива на мир и уздржаност.
Сви постојећи проблеми морају да се решавају без етничких тензија и евентуалне ескалације насиља, које је неприхватљиво и може имати далекосежне негативне последице, поручују из епархије, пренео је Танјуг.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао је данас косовску полицију у Велику Хочу да једној од најстаријих винарија "Петровић" одузме 40.000 литара вина.
Припадници КБС-а испред куће Срђана Петровића у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Ситуација у Великој Хочи се смирује, заплењено вино српске породице /видео, фото/
Застава тзв Косова - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Вјоса Османи: Одлука о изборима на северу за неколико дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала