- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕУ: Хрватска, Румунија и Бугарска су технички спремне за Шенген

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЗахтев за Шенгенску визу
Захтев за Шенгенску визу - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Хрватска, Румунија и Бугарска су технички спремне да буду део Шенген зоне, изјавио је данас Маргаритис Шинас, комесар за промоцију европског начина живота и потпредседник ЕК, пре почетка Савета ЕУ за унутрашње послове.
Комесар је рекао да постоје државе чланице које се још колебају да ли да дају зелено светло, али, како каже, то колебање је политичко.
„Ове земље заборављају да је ЕУ јача уколико се Шенген зони прошири и да проширен Шенгена значи боље контроле на границама“, нагласио је Шинас и додао је да се нада да ће Савет данас донети одлуку за улазак ових земаља у Шенген зону.
И комесар Шинас и чешки министар унутрашњих послова, председавач Савета Вит Ракушан, су уверени да ће данас Хрватска добити зелено светло за Шенген док би за друге две земље одлука могла бити донесена ускоро.
„Ја сам сигуран да ћемо данас имати Хрватску у Шенген зони. И то је велики успех нашег председништва. Надамо се такође да ће одлука о Бугарској и Румунији бити донесена данас“, нагласио Ракушан.
Комесарка Илва Јохансон је изјавила да очекује „динамичан“ и „ интензиван“ министарски састанак за време разговора о проширењу Шенген зоне.
„Очекујем да Хрватска добије потпуну подршку држава чланица и надам се да ћемо успети да донесемо одлуку о Бугарској у Румунији.
Министри унутрашњих послова ЕУ ц́е данас разговарати о пуној примени шенгенског законодавства у Бугарској, Хрватској и Румунији и укупно стање шенгенског простора.
Они ц́е такође разменити мишљења о спољној димензији миграција и ситуацији дуж главне миграцијске руте, као и о унутрашњим аспектима руске агресије против Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала