- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хитно „црвено“ упозорење у Немачкој: Ситуација је напета, смањите потрошњу струје

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
У Немачкој расте страх од зимског „блекаута“, односно несташице струје, а оператер „ТранснетБВ“ из покрајине Баден-Виртенберг први је који је потрошаче информисао о тешкој ситуацији и позвао их да смање потрошњу.
Потрошачи у овој немачкој покрајини од пре неколико недеља статус електромреже могу да провере преко апликације. До сада је статус увек био у „зеленом“, међутим, у среду ујутро стање је прешло у „жуто“, а после подне у „црвено“. Потрошачима се појавио знак упозорења, са речима „Молимо вас, помозите“, пише „Велт“.
„Смањите потрошњу како би одржали стабилност мреже“, поручено је потрошачима. Они су позвани да искључе своје уређаје у домаћинствима и пређу на уређаје који раде на батерије.
Оператер је потрошачима упутио и поруку да је „ситуација на електро-мрежи напета“
Како су објаснили из „Транснета БВ“, разлог за нестабилну мрежу је недовољни капацитет преноса струје са севера ка југу, будући да на северу има више ветроелектрана, а у протеклих неколико дана производња струје из обновљивих извора је мања
Производња струје на југу Немачке заснована је на термоелектранама, којих нема довољно да би компензовали пад прилива струје, наводи „Велт“. Немачка је, како би надоместила мањак струје, морала да купи 700 мегават-сати из Швајцарске.
Из „Транснета БВ“ тврде да нема ризика од несташица струје у Баден Виртенбергу, али истичу да је увоз струје из Швајцарске скуп.
„Што више смањимо потрошњу, то ћемо мање морати да увозимо струју. То не само да штеди новац, већ доприноси и смањеном загађењу. На крају, увоз скупе струје платиће и потрошачи“, саопштено је из те компаније.
Оператер из те покрајине објаснио је да је увео овакву апликацију за потрошаче како би они, будући да чине четвртину потрошње, могли да се укључе у штедњу струје и да препознају када је тренутак за то. Како су навели, потрошачи на тај начин смањују и своје рачуне, јер уколико штеде, неће бити потребе за увоз скупље струје.
Темом енергетског сиромаштва бавила се емисија Енергија Спутњика
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
РУСИЈА
Европљани насамарени: Ограничење цене руске нафте довешће до озбиљних последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала