Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хоће ли Курти нелегалним изборима успети да уведе апартхејд на север Косова

© Sputnik / Дејан СимићЖандармерија на мосту у Косовској Митровици
Жандармерија на мосту у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Ако Америка не натера Аљбина Куртија да одустане од избора на северу Косова може доћи не само до сукоба, већ би тим чином, у коме не учествује 90 одсто Срба, довео на власт албанске факторе у чисто српску средину чиме би се увео апартхејд на северу Косова, упозорава Зоран Анђелковић.
После инцидената у Зубином Потоку и Северној Митровици, амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер је поручио да су САД забринуте и да за одржавање избора на северу Косова тренутно не постоје услови, јер је „безбедност грађана приоритет“.

Увођење апартхејда на север Косова

Слична порука стигла је и из Европске уније али и од неких албанских политичких субјеката из Приштине.
Међутим, Аљбин Курти, тзв. премијер Косова, који је и расписао изборе за градоначелнике општина са српском већином на северу Косова 18 . а потом за 25. децембар и изборе за СО Звечан и Лепосавић изгледа да нема намеру да одустане.
Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, сматра да западне силе морају јасније и гласније да Куртију саопште као што су то урадили поводом таблица, да то не може да уради јер ће произвести хаос.
„И наравно да треба да повуче одлуку о расписивању избора. Овде се не ради о изборима на којима неће да учествује једна политичка партија која има одређени број гласача, већ је реч о томе да Срби неће да учествују којих на северу Косова и Метохије има 97 одсто,“ подсећа Анђелковић.

Намерно изазивање хаоса

Када имате такву ситуацију, где више од деведесет одсто становништва неће да изађе на изборе, додаје Анђелковић, то није питање политичке борбе за то да ће неко други преузети власт, већ је питање легалности тих избора.
„На северу не постоје неке друге политичке партије које заступају интересе Срба осим Српске листе и неколико „албанских Срба“ које је Курти обезбедио, и албанске политичке партије, тачније „Самоопредељење“,“ напомиње Анђелковић.
Он уједно упозорава и да би одржавање избора на северу Косова могло лако да ескалира у сукобе.
„Ако он жели да организује те изборе по сваку цену и ако га Америка и ЕУ у томе не спрече, може доћи до озбиљног хаоса. Друго, тиме би фактички он увео апартхејд на северу Косова, јер би обезбедио да у средини где живи више од 90 одсто Срба власт преузму албанске политичке партије,“ објашњава саговорник Спутњика.
Уколико Америка и ЕУ искрено желе ово што говоре, оне могу, уверен је Анђелковић, да натерају Куртија да повуче одлуку о одржавању избора и на тај начин спрече евентуалне сукобе.
„Такви избори у којима преко 90 одсто људи не учествује су импровизација и покушај насилног увођења албанске власти у српским срединама. Не постоје никакви регуларни услови за нормалне изборе нити изборе по неким нормалним правилима на северу Косова,“ напомиње Анђелковић.
Импровизовани избори
Курти и тзв косовска председница Вјоса Османи су изборе расписали након што су Срби у знак протеста због пререгистрације таблица и неформирања ЗСО масовн изашли из косовских институција. Централна изборна комисија у Приштини одмах је започела са припремама тих избора, иако је Српска листа већ тада саопштила да неће учестовати на њима а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упозорио да су избори „осуђени на пропаст“ без Срба.
Представници власти у Приштини су, међутим, ове недеље у пратњи полиције дошли у канцеларије Општинских изборних комисија на Северу – у Зубином Потоку и Северној Митровици у покушају да насилно преузму те просторије али су их грађани у томе спречили.
Њиховим доласком, у овим општинама догодила су се најмање два инцидента праћена сиренама за ваздушну опасност. И док се инцидент у Зубином Потоку завршио мирно, у Митровици су, према званичним изворима, на просторије ОИК-а бачене две експлозивне направе од којих је једна експлодирала, а друга је уклоњена.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Петковић: Курти послао полицију са дугим цевима на север КиМ – циљ преотимање четири српске општине
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СРБИЈА
Америка заборавила која је година на Балкану: Све кризе потпаљује као да је 1990.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала