- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нове мере Народне банке Србије: Које су олакшице у вези са отплатом стамбених кредита

CC0 / Pixabay / Новчанице сложене у новчанику
Новчанице сложене у новчанику - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) усвојио је два прописа који би требало да олакшају положај дужника у Србији, како оних који имају готовинске и потрошачке зајмове, тако и оних са стамбеним кредитима.
Реч је о допуни одлуке о адекватности капитала банке и измени одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима.
Првом усвојеном допуном одлуке о адекватности капитала банке, омогућено је банкама да физичким лицима која су у финансијским потешкоћама, реструктурирају потраживање по основу потрошачког, готовинског или другог сличног кредита на рочност за три године дужу у односу на важеће регулаторно решење, саопштено је из НБС.
То значи да ће банка дужнику, који се суочава са проблемима у измиривању обавеза, моћи да продужи рок за отплату ове врсте кредита, тако да тај рок за готовинске и потрошачке кредите буде краћи од девет година, а за потрошачке кредите за куповину моторних возила од 11 година.
У оквиру ових рокова, дужнику ће моћи да се одобри уступак у вези са отплатом потраживања, без обзира на степен његове кредитне задужености у тренутку реструктурирања.
Из НБС додају да ће банке ове уступке моћи да спроводе како на своју иницијативу уз пристанак дужника, тако и поступајући по захтеву дужника након кога банка оцени да постоје чињенице и околности које су утицале на погоршање финансијског положаја дужника а тиме на могућност да он уредно измирује своје обавезе.
Рок у коме дужник може поднети захтев банци за одобравање реструктурирања по новим правилима није ограничен, али се реструктурирање на овај начин може спровести само једном.
Иако је реч о могућности, не и обавези за банку, из НБС објашњавају да је овим прописом створен оквир у коме су банке подстакнуте да грађанима којима је то заиста потребно изађу у сусрет и помогну дужницима да лакше измире своја дуговања.
Ова одлука ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Србије.

О условима отплате стамбених кредита

Другом, односно изменом одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима, продужена је примена мере усмерене на олакшавање услова отплате стамбених кредита грађанима.
Она значи да ће банке и током целе следеће године дужницима моћи да понуде олакшице у виду продужавања рока отплате стамбених кредита за најдуже пет година, а да се то продужење не рефлектује на регулаторни третман потраживања.
Тако је, наводе из НБС, омогућен наставак подстицаја банкама да продуже рок отплате стамбених кредита за додатних пет година у односу на иницијално уговорену рочност, што у тренутним околностима раста еурибора у кратком року може смањити притисак на кориснике стамбених кредита са варијабилним каматним стопама и спречити пораст проблематичности стамбених кредита.
Из НБС указују да у условима неопходног заоштравања монетарне политике, централна банка овим одлукама показује одлучност да са становишта својих законских овлашћења пружи подршку грађанима и истовремено очува стабилност банкарског сектора.
„Континуираним креирањем подстицајног амбијента омогућено је банкама да дужницима којима је то заиста потребно обезбеде неопходне олакшице, а клијенти који имају тешкоће у отплати кредита треба да у непосредној комуникацији с пословним банкама уговоре оптимално решење којим ће превазићи проблеме“, наводе из Народне банке Србије.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала