- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Сви учесници специјалне операције су за мене хероји

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на церемонији уручивања ордена Златна звезда носиоцима звања Херој Русије
Председник Русије Владимир Путин на церемонији уручивања ордена Златна звезда носиоцима звања Херој Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин уручио је у Кремљу носиоцима звања Хероја Русије орден „Златна звезда“.
Међу одликованима су војници и космонаути. Церемонија је одржана поводом Дана хероја отаџбине.
Космонаути Иван Вагнер и Сергеј Куд-Сверчков одликовани су и почасним звањем „Пилот-космонаут Руске Федерације“.
Обраћајући се присутнима, Путин је рекао да се осећај љубави према отаџбини преноси са колена на колено и да је светиња, као и да су грађани Русије поносни на оне који сада учествују у специјалној операцији у Украјини и бране право земље на независност.
Он је напоменуо да је Русија увек одавала почаст онима који су својом храброшћу и несебичношћу заслужили високо звање хероја.
Путин је нагласио да је важно схватити да домовину пре свега чине људи, а не територија.
Он се током говора обратио онима који се сада налазе на првој линији фронта. Како је навео, данас су уручена највиша државна признања војницима који су показали изузетну храброст и одважност током специјалне војне операције и који су одликовани звањем Хероја Русије.
Председник је свима искрено захвалио „за служење Отаџбини, за оданост идеалима који су увек и у свако време уједињавали Русију“.
„Желим да се обратим и онима који се налазе на првој линији фронта. За мене, за све наше суграђане, свако од вас је херој. И заиста желим да осетите топлину наших срца, топлину ове заиста свенародне подршке“, нагласио је Путин.
Дан хероја отаџбине обележава се сваке године у Русији 9. децембра. Датум је посвећен празнику Руске империје – Дану носилаца ордена Светог Ђорђа, који се обележавао од 1769. до 1917. године. Традиција одавања почасти херојима отаџбине настављена је у Русији 2013. године. Од тада Путин сваке године одржава пријем за хероје у Кремљу, са изузетком последње две пандемијске године. На Дан хероја отаџбине 2020-2021. године шеф државе им се обратио видео честитком.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала