- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Европи расте број недијагностификованих случајева ХИВ-а

© Sputnik / Sergei Veniavskiy / Уђи у базу фотографијаЛаборант
Лаборант - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Све више људи у Европи живи с ХИВ-ом а да им није постављена дијагноза. Разлог је очигледно стигма која још прати вирус који изазива болест познату као сида.
Према последњим подацима Светске здравствене организације (СЗО), од 2018. до краја 2021. више људи заражено је ХИВ-ом у европској регији него што је дијагностификовано.
Европска регија СЗОукључује више од 50 земаља, међу којима је и Турска.
Поређења ради, у Европском економскомпростору (ЕЕА), који укључује Исланд, Лихтенштајн и Норвешку уз државе чланице Европске уније, у прошлој деценији је забележено нешто више дијагноза ХИВ-а него инфекција, што сугерише да је број недијагностификованих случајева у тим земљама у паду.
Међутим, неких 12,5 одсто случајева ХИВ-а у ЕЕА-у још није дијагностификовано, саопштава СЗО.
„Сви би требало да будемо дубоко забринути због података о тестирању на ХИВ, лечењу и нези“, сматра Ханс Клуге, регионални директор СЗО за Европу.
„Раширена стигма у вези са ХИВ-ом одвраћа људе од тестирања и опасно нас скреће с пута према испуњењу нашег циља до 2030. године, а то је окончање сиде“, каже он.
У 2021. години дневно је постављено око 300 нових дијагноза ХИВ-а у 46 од 53 европске земље, укључујући 45 сваки дан у земљама ЕЕА, подаци су СЗО. То износи 106.508 нових дијагноза пријављених у Европи и 16.624 у ЕУ током целе године, пренео је „Јутарњи лист“.
Светски дан борбе против сиде обележава се 1. децембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала