Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Размотрићемо размештање око 1.000 припадника наших снага безбедности на КиМ /видео/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Београд ће размотрити повратак до 1.000 српских снага безбедности на Косово и Метохију по резолуцији 1244, изјавио је вечерас Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ поводом упада специјалаца РОСУ на север покрајине.
Петковић је на ванредној конференцији за медије рекао да је Аљбин Курти вечерас „наставио са противправним и насилним акцијама са циљем окупације севера Косова и Метохије“.
Наоружани специјалци косовске полиције у пратњи оклопних возила ушли су вечерас из јужне у северну Митровицу.
Специјалци су у северну Митровицу ушли пешице, у пратњи бројних оклопних возила и распоредили се по ободу града, јавио је дописник Спутњика.
„Према нашим сазнањима, преко 300 до 350 полицајаца, што патролних с панцирима, што припадника РОСУ са дугим цевима, под пуном ратном опремом и оклопним возилима око 20.30 упали су на север КиМ из правца јужне Митровице ка Бошњачкој махали, па се распоредили и блокирали целу Косовску Митровицу, да би се коначно стационирали у мешовитим насељима у северном делу Косовске Митровице - Суви до, Брђани, Микро насеље, Три солитера и Бошњачка махала“, рекао је Петковић.
Он је рекао да је повод за упад полиције на север покрајине наводно то што су Албанци који живе у мешовитим срединама уплашени због дешавања на северу. Петковић је рекао и да је Курти током самита у Тирани изазивао насиље и обрачунавао се са Србима, желећи да изазове инциденте и да се насилно наметну противправни избори у четири општине.
Петковић је истакао да је албанска полиција са југа дошла из пет полицијских региона - стотине њих је упало на север иако по Бриселском споразуму немају право да буду присутни на северу.
„Сви се праве луди и очигледно допуштају Куртију да иде у опасне акције које имају за циљ да сахране Бриселски споразум“, рекао је Петковић.
„Заустављају људе на улицама, претресају, након овог насилног и противправног акта уследиће значајне промене и када је реч о процесу нормализације и дијалогу“, рекао је Петковић.
Најавио је да ће сутра и прекосутра председник Србије Александар Вучић имати важне састанке и када дође време о закључцима ће обавестити јавност.
Према његовим речима, Курти жели да изазове насиље и протера српски народ са КиМ, где напада вртиће, људе у Великој Хочи.

„Сада, имајући у виду да Курти жели да изазове насиље и протера Србе са КиМ, Београд ће размотрити повратак до 1.000 припадника наших безбедносних снага на КиМ по Резолуцији 1244, посебно члан 4 као и члан 6 анекса 2. Нећемо дозволити нову „олују“ и протеривање нашег народа и страдање нашег народа на КиМ“, рекао је Петковић.

Косовска Митровица, упад Росу - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Косовска полиција ушла у Северну Митровицу, град блокиран /фото, видео/
Припадници КБС-а испред куће Срђана Петровића у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Ситуација у Великој Хочи се смирује, заплењено вино српске породице /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала