- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм Малагурског о Републици Српској који је узбуркао Европу и регион премијерно приказан у Београду

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПремијера документарца „Република Српска: Борба за слободу“ Бориса Малагурског у Београду
Премијера документарца „Република Српска: Борба за слободу“ Бориса Малагурског у Београду - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Документарни филм Бориса Малагурског „Република Српска: Борба за слободу“ премијерно је вечерас приказан са две пројекције у биоскопу „Синеплекс Ушће“ у Београду.
Филм Малагурског и сценаристе Милоша Нинковића, који је награђен аплаузом посетилаца, доноси једноипочасовну причу о вишевековној борби српског народа да буде слободан.
Малгурски је изјавио Танјугу да му је изузетно драго што се његов филм после веома турбулентне западноевропске турнеје коначно вратио кући.
© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆБорис Малагурски
Борис Малагурски - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Борис Малагурски
Документарац је стигао након недавних приказивање у Швајцарској, Немачкој, Белгији, Холандији и Луксембургу где је наилазио на нападе бошњачких и албанских невладиних организација и појединаца уз позиве да буде забрањен.
Малагурски је указао да је документарац узбуркао регион и Европу и да су многи нападали филм иако га нису ни видели.
„Публика ће сада моћи да суди на основу чињеница, а не на основу тврдњи које немају везе са истином“, поручио је Малагурски.
Важно је да се и овим филмом српски народ дестигматизује у свету, након деценија обмана, неистина и оцрњивања од стране моћних интересних групација, казао је Малагурски.
Он је навео да је важно да „узвратимо ударац истином и чињеницама и да представимо свету праву причу о нама“.
Филм се бави много широм темом од саме Републике Српске, историјом од Кулина бана до савременог доба, а ратови деведесетих су само један мали део документарца, навео је Малагурски.
„Покушавамо да упознамо светску јавност са културом традицијом, лепим што српски народ има у себи и великим достигнућима кроз историју на које треба да будемо поносни“, рекао је он.
Од занимљивих историјских прича до јавности непознатих анегдота, филм сликовито дочарава дух нашег народа, његов менталитет, домаћински однос, храну и музику, као и посебности различитих делова Републике Српске, али и целог региона.
Филм је снимљен уз благослов патријарха Порфирија и укључује интервју са чувеним режисером Емиром Кустурицом.
Како је најављено, филм ће бити приказан 10. децембра у Новом Саду, 11. децембра у Младеновцу, 12. децембра у Ужицу, 13. децембра у Звечану и Панчеву, 14. децембра у Зрењанину, 15. децембра у Бољевцу, 16. децембра у Нишу и 17. децембра у Крагујевцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала