Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти нас је довео на ивицу рата: Драматично упозорење Ане Брнабић

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Аљбин Курти нас је довео на ивицу рата и није то урадио сам, рекла је председник Владе Србије Ана Брнабић на аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, током испраћаја првог лета на новој авионској линији између Београда и Тјенђина.
„Данас имате овакав дан, прелеп дан, нешто на чему смо радили дуже од две године, увођење директног лета нашег превозника са Пекингом. И имате ситуацију да вас неко у Приштини врати не у 19., него у 18. век. Имамо инвеститоре, радна места, све више младих који се враћају из дијаспоре, и то да вас стално неко враћа у 18. век. И мислим да је све што је Курти радио, опасност не само за Србе, већ за Албанце, за читаву Европу и да то јесте политика 19. века“, рекла је Брнабићева.
Она је истакла да нас је Курти довео на ивицу рата и да то није урадио сам.
„Имате КФОР и Еулекс који не раде свој посао. Они не штите Србе на Косову и Метохији. Ми сада већ свакодневно видимо кршења Кумановског и Бриселског споразума. Због тога смо веома близу томе, Вучић ће данас дати више информација, да затражимо повратак наших снага на КиМ“, поручује Брнабићева.
Брнабић се осврнула на упад наоружаних припадника Кфора и РОСУ у вртић на северу Косова и казала да треба само неки из Кфора и у Приштини да размисле како би њима било да знају да су до зуба наоружани упали у вртић у којем спавају њихова деца.
„Нико апсолутно ништа не ради. Доведени смо на ивицу оружаних сукоба. Довео нас је до тога један неодговорни појединац. Председник Вучић је преко 10 пута говорио да ће доћи до тога. Курти ризикује сваки дан, доводи до одређене нестабилности и довољна је само искра. Не могу да разумем партнере у ЕУ, ни НАТО ни Кфор, Еулекс, јер на територији КиМ, која је у овом тренутку вођена од привремених институција у Приштини нити имате владавину права, нити основна људска права, нити то неко контролише, нити да ли се Срби и остали неалбанци осећају базично безбедним“, рекла је премијерка.
Србија, како подвлачи, жели само мир и то је очигледно.
Курти, каже, ризикује јер нема ниједног инвеститора, ниједно радно место које може да изгуби, већ има историјски у Европи и свету највећу незапосленост, и то је једина територија на европском континенту која је са рестрикцијама струје почела у августу.
„Његова једина политика је да изазове сукоб, да људи тамо не би питали зашто ми живимо тако. Он тиме ризикује судбину свих људи на Западном Балкану. А сви громогласно ћуте“, упозорила је она.
Брнабић је истакла да мисли да Србија има право према Резолуцији 1244 и намеру да се одређени број трупа врати тамо, јер ако Кфор не обезбеди мир Србија жели да се бори за мир и стабилност, јер она има много да изгуби.
„Немојте да се играте животима људи и перспективом за коју смо много радили“, поручила је она.
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Спутњик у Северној Митровици: Грађани бесни и разочарани – докле више!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала