- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија би могла да усвоји амерички принцип превентивног напада

© Фото : Wikipedia/U.S. Department of Defense/Public DomainЛансирање ракете „Тридент II“ са подморнице
Лансирање ракете „Тридент II“ са подморнице - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да би Москва могла да размотри могућност увођења америчког принципа осигурања сопствене безбедности, између осталог и тактику разоружавајућег и превентивног напада.

„Прво, САД имају теорију превентивног напада. Друго, они разрађују систем разоружавајућег удара. Шта је то? То је напад савременим високо технолошким средствима који треба да се изведе на командна места, лишавајући противника тих командних система“, рекао је Путин.

Он је претпоставио да би руске власти могле да усвоје америчке принципе у осигуравању сопствене безбедности.
„Ако већ говоримо о том разоружавајућем нападу, можда би требало да размислимо о усвајању принципа наших америчких партнера, њихових идеја за осигуравање безбедности? Само размишљамо о томе“, прецизирао је руски лидер.
Истовремено је подсетио да САД не искључују могућност превентивног напада на условног противника, с обзиром на то да је та стратегија уврштена у оснивачка документа Вашингтона. За разлику од америчке, руска доктрина предвиђа само узвратни напад, односно одговор на напад ракета друге нуклеарне силе, прецизирао је Путин.

„Међутим, уколико потенцијални противник верује да је могуће да користи теорију превентивног напада, а ми не, то нас ипак наводи да размислимо о претњама које нам стварају такве идеје у сфери одбране других земаља“, закључио је председник Русије.

Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
РУСИЈА
Упозорење Путина: Уколико се деси нуклеарни напад на Русију – од противника неће остати ништа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала