- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одржан самит Евроазијске економске уније, потписано 15 докумената

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин на самиту Евроазијске економске уније у Бишкеку
Руски председник Владимир Путин на самиту Евроазијске економске уније у Бишкеку - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
У главном граду Киргизије, Бишкеку, одржан је самит Евроазијске економске уније на којем је учествовао руски председник Владимир Путин.
Русија ће током 2023. године председавати организацијом а на самиту су представљени основни приоритети за наредну годину.
На самиту су учествовали председници Киргизије, Белорусије, Казахстана и премијер Јерменије, а од држава посматрача премијер Узбекистана, док се председник Кубе обратио видео-линком.
Размотрена су питања која се тичу активности организације, јачање интеграционих процеса, боље функционисање јединственог тржишта робе и услуга.
Путин је током обраћања, измећу осталог, рекао да су цене енергената на Западу далеко више него у земљама Евроазијске економске уније.

„Тарифе, цене енергената у земљама Уније се кардинално разликују од оних на Западу. Разлика у ценама гаса у земљама Евроазијске економске уније и Европске уније је 10 и више пута“, указао је он и додао да ти показатељи стварају услове за економски развој.

Лидери су после самита потписали 15 докумената, саопштио је Кремљ.
Између осталог, потписана је одлука о почетку преговора са Уједињеним Арапским Емиратима о споразуму о слободној трговини, као и одлука о одређивању приоритета у процесу либерализације услуга с циљем формирања јединственог тржишта услуга у оквиру организације.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
РУСИЈА
Путин: Упркос препрекама Запада, интересовање за Евроазијску економску унију расте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала