- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Репрезентативац Камеруна ексклузивно за Спутњик објаснио зашто је у Катару играо са заставом Русије

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаГаел Ондуа
Гаел Ондуа - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Гаел Ондуа, камерунски фудбалски репрезентативац са руским држављанством, није се одрекао земље која му је, како каже, подарила „каријеру, породицу и пријатеље“ – на Светском првенству у Катару изашао је на терен у копачкама са руском заставом.
Управо сте се вратили са Светског првенства у Катару, где сте играли за репрезентацију, што је највеће достигнуће и сан сваког фудбалера. Како се осећате?
– Да, то су неописиве емоције. Био ми је сан из детињства да учествујем на таквом такмичењу и то се остварило. Након утакмице влада срећа, али са друге стране мало сам и тужан, јер смо могли проћи даље. Нажалост, то се није догодило. Мислим да би сваки професионални спортиста желео да оде што даље на том такмичењу. У погледу каријере, то је био мој сан и он се остварио.
У Катару сте играли у копачкама са две националне заставе: Камеруна и Русије. Зашто сте ставили заставу Русије и како је на то реаговао Ваш тим? Да ли је због тога ФИФА имала неких питања или нека друга званична лица?
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаГаел Ондуа: Копачка са заставама Камеруна и Русије
Гаел Ондуа: Копачка са заставама Камеруна и Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Гаел Ондуа: Копачка са заставама Камеруна и Русије
– Што се тиче застава Русије и Камеруна на копачкама, већ дуго играм у њима. У томе нема ништа ново, посвећено Светском првенству. Моја љубав према Русији је безгранична. Русија је од мене направила ово што сам данас, Русија ми је дала каријеру, велику породицу и пријатеље. Родитељи су ме од детињства учили да будем захвалан. Ово је знак захвалности за све што је та земља учинила за мене. За мене је то дуга традиција и ја ћу јој остати веран. За то знају чак и у репрезентацији. То никада није представљало проблем. Никада нисмо морали да разговарамо о тој теми, јер је то нормално.
На Светском првенству 1990. репрезентација Камеруна стигла је до четвртфинала под вођством совјетског тренера Валерија Непомњашчег. То је био највећи успех селекције Камеруна, која се чешће од осталих афричких репрезентација пробијала до завршне фазе Светског првенства. Да ли сада постоје могућности за обнављање сличне фудбалске сарадње између Камеруна и Русије?
– Био је то фантастичан период за репрезентацију Камеруна, тада је Непомњашчи успео да одведе репрезентацију Камеруна до четвртфинала Светског првенства. У том периоду играо је невероватан тим са легендарним Рожеом Милом. Непомњашчи ми је упутио речи подршке уочи мог пута на Светско првенство у Катару. И заиста сам био веома поласкан што ме подржавају такви људи који се сматрају легендама у камерунском фудбалу. Тако да, што се тиче односа Русије и Камеруна, мислим да је све могуће и да обе земље још имају чему да теже.
Ко су ваши идоли у камерунском, афричком, руском и светском фудбалу?
– Искрено, не волим да говорим да ми је неко идол. Мој идол је Бог. Међу онима којима се дивим на првом месту је мој отац. Даље краљ фудбала Пеле, Лав Јашин, Роже Мила, Стрелцов, Марадона, Самјуел Ето, Ригобер Сонг. Доста њих. Било би сјајно играти и вежбати са њима. Споменуо бих и Пављученка и Ласану Дијару.
Да ли сте размишљали о томе шта планирате да радите по завршетку професионалне спортске каријере? Да ли бисте желели да искористите своје знање о Русији и Африци за развој односа између те две земље?
– Русија је моја друга отаџбина, моја друга кућа. После сваке сезоне идем кући, у Москву, и трудим се да проведем одмор са пријатељима и породицом. Након окончања фудбалске каријере, сан ми је да отворим фудбалску академију у Русији. Нисам успео да заиграм за репрезентацију Русије. Али деца из моје академије ће успети. Играти за репрезентацију Русије и освајати велике трофеје је моја највећа жеља. Такође бих желео да отворим специјалну основну школу, од вртића до 11. разреда. Ако ми време дозволи, то искуство са школом бих могао да пренесем и у Камерун. Јачање економских, културних, друштвених и људских веза између Камеруна и Русије биће корисно за обе земље. На пример, у области здравства и социјалног становања. У Русији су ме изненадиле многе ствари у тим сферама. Ниво организације и професионализма је веома висок. Желео бих да поделим то искуство у Камеруну. То је нека врста мог плана након завршетка фудбалске каријере. А зашто се не бих позабавио тиме док сам још терену?!
Гаел Ондуа рођен је у Камеруну, али је у раном детињству преселио у Русију, пошто је његов отац био службеник амбасаде у Москви. Професионалну фудбалску каријеру је започео у омладинском тиму московске Локомотиве. Играо је и за московски клуб ЦСКА, луганску Зору, швајцарски Сервет и дански Вејле. Тренутно игра за немачки Хановер.
Репрезентација Камеруна победила је селекцију Бразила (1:0) у мечу трећег кола групне фазе Светског првенства, али није успела да се пласира у плеј-оф. Ондуа, који има руско држављанство, играо је као замена на утакмицама са Швајцарском (0:1) и Србијом (3:3).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала