- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Афера „Твитергејт“: Тајне везе шефова друштвене мреже са ФБИ и америчким обавештајцима

CC0 / / Твитер – илустрација
Твитер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Нови власник Твитера, милијардер Илон Маск, дао је групи новинара мноштво података, сада познатих као „Твитер фајлови“ у којима је разоткрио како је бивше руководство Твитера манипулисало алатима и спречавало разоткривање истине. Трећа серија је објављена у петак, а најављено је да ће два додатна дела изаћи током викенда.
Новинар Мет Таиби објавио је у петак још једну серију „Твитер фајлова” називајући је „Први део уклањања Доналда Трампа”. Он је такође обећао новинарима Мајклу Шеленбергеру и Барију Вајсу да ће други и трећи део објавити у суботу, односно недељу.
Објава садржи интерну комуникацију Твитерових високих руководилаца , укључујући бившег шефа за надзор и безбедност Џоела Рота, бившег шефа надзора и политике Виџају Гадеа, заменика главног саветника и бившег адвоката ФБИ-ја Џима Бејкера и бившег шефа Твитера за изборе и одговор на кризу Патрика Конлона, који је раније радио у обавештајној служби за Министарство одбране САД.
Саопштење доказује да су руководиоци Твитера блиско сарађивали са ФБИ-јем, Сектором за унутрашњу безбедност и Канцеларијом директора националне обавештајне службе, која надгледа сва обавештајна одељења САД. Преписка показује да су руководиоци Твитера често произвољно доносили одлуке и да су чак планирали да строжим спровођењем у будућности казне налоге којима нису могли да пронађу кршење правила.
Таиби указује на две групе које су биле задужене за модерирање садржаја на Твитеру – тим за безбедносне операције који је имао приступ „заснован на строжим правилима“ за решавање проблема као што су преваре и претње, и групу руководилаца коју Таиби описује као „брзопотезни Врховни суд модерације“. Новинар наводи да су они одлуке о садржају доносили „у ходу, често за неколико минута и на основу нагађања, осећаја и претрага на Гуглу, чак и у случајевима који укључују председника“.
Историја ћаскања показује да су у недељама пре америчких избора највиши руководиоци имали недељне састанке са ФБИ-јем, Сектором за унутрашњу безбедност и Канцеларијом директора националне обавештајне службе и разговарали са њима о потискивању приче „Њујорк поста“ о злогласном лаптопу Хантера Бајдена.
Објава такође показује хаос који је избио у канцеларијама Твитера око објављивања приче о лаптопу Хантера Бајдена:

„Блокирали смо причу ‘Њујорк поста‘, па смо је деблокирали (али смо рекли супротно), па рекли да смо је деблокирали. А сада смо у незгодној ситуацији у којој је наша политика у хаосу, из комуникација су љуте, новинари мисле да смо идиоти, а ми рефакторишемо изузетно сложену политику 18 дана пред изборе, укратко, ФМЛ.

Рот је такође говорио о томе да мора да пропусти састанак са ФБИ-јем и Сектором за унутрашњу безбедност како би могао да обави позив са „Еплом“ и спречи уклањање Твитера из „Епл“ продавнице. Објављени записници ћаскања нису разјаснили због чега је требало да се деси то уклањање из продавнице нити колико је било реално да се деси.
Рот се такође нашалио да мора да у свом календару сакрије
састанке са обавештајним агенцијама, напомињући да му понестаје генеричких имена за састанке.
„Веома досадан састанак који дефинитивно није у вези са Трампом ;)“, нашалио се, додајући још једну досетку неколико порука касније: „ДЕФИНИТИВНО СЕ НЕ САСТАЈЕМ СА ФБИ-јем, КУНЕМ СЕ.
У другој поруци се помиње да је ФБИ Твитеру пријављивао твитове конзервативаца, укључујући један који је објавио бивши саветник Индијане и републиканац који је тврдио да су гласачки листићи за слање поштом одбијени због грешака. Руководиоци Твитера су на крају пресудили да твит не крши правила, али показује умешаност ФБИ-ја.
Руководиоци Твитера такође су разматрали да предузму акцију на основу шале бившег гувернера Арканзаса Мајка Хакабија, који је написао да размишља да гласове својих преминулих баба и деда пошаље поштом.
Упркос томе што су сви руководиоци знали да је твит шала, расправљали су о његовом уклањању пре него што су одлучили да је то „гранични случај“ и да шала није изазвала никакву „забуну“.
Таиби каже да је произвољно доношење одлука бити важно у каснијим акцијама.
Руководиоци су такође поставили ограничења на Трампов твит, тако да се на њега не може одговарати, нити се може делити или лајковати, иако није прекршио никаква посебна правила. Глумац Џејмс Вуд је затим направио снимак екрана и поделио објаву, што је разбеснело руководиоце Твитера.
Нису могли да пронађу одређено правило које би применили на Вудса, па су уместо тога планирали освету касније.
„Предложио бих да му наместимо нешто што је вредно фијаска, а не овај снимак екрана, пошто немамо чврсту основу политике за акцију на његовом налогу“, сугерише запослени на Твитеру са промењеним именом.
Други запослени одговара: „Да. Да ли желите да дозволите да ова једна лаж [редиговано] може да га удари у будућим [прекршајима] на чвршћој основи“
Још један твит републиканске конгресменке Џоди Хајс такође је био на удару. У твиту је писало „Реците НЕ цензури технолошких гиганата!“ и „Гласачки листићи послати поштом су подложнији превари него лично гласање. То не би требало да буде контроверза. То је само здрав разум.”
Иако се особље Твитера сложило да је коментар о гласачким листићима за слање поштом „легитимна изјава“, ипак је на њега је примењена ознака упозорења.
У међувремену, Бајденови постови, као и објаве других демократа у којима се тврди да ће Трамп и судија Врховног суда Ејми Кони Барет покушати да украду изборе појавили су се на каналу Слек и њих су рутински су одобравали.
У једној поруци америчког државног тужиоца Ерика Холдера наводи се да је Трампова администрација „намерно осакатила” пошту и да је добила генеричку налепницу упозорења, али је брзо уклоњена.
На крају, Твитер је направио нови алат за „деамплификацију“ под називом „Л3“ који је аутоматски потискивао твитове који су имали ознаку упозорења. Руководиоци Твитера су одмах хтели да га искористе на Трампу, али су морали да сачекају један дан да систем постане онлајн.
Таиби каже да евиденција ћаскања показује да је Твитер радио на сузбијању Трампа много пре 6. јануара.
Твитер је такође користио аутоматизоване процесе које назива „ботовима“ за надгледање Трампа и конзервативног сајта Брејтбарт. Ботови су тражили одређене речи или фразе које долазе са одређених налога или локација, а затим би наставили да аутоматски предузимају радње. У једном неодређеном тренутку, Рот је погледао Трампов налог и пронашао оно што је Таиби описао као „гомилање“ дупликата апликација за ботове за Трампов налог.
Таиби је приметио да и пре 6. јануара, руководиоци Твитера и даље покушавају да примењују правила приликом сузбијања налога, иако са „све ширећим, наизглед рационалним скупом правила за регулисање сваке замисливе ситуације говора која би могла да се појави између људи“, и постали су „заражени групним размишљањем, почевши да верују – искрено – да је одговорност Твитера да контролише, што је више могуће, шта људи могу да говоре, колико често и са ким”.
Али Таиби наговештава да то није био случај после 7. јануара:

„До следећег дана, [извршни радници Твитера] су применили велику промену у приступу. Гледајте овог викенда да видите како је све то прошло… До 8. јануара, недеље, Твитер ће добијати аплаузе од „наших партнера“ у Вашингтону, а актуелни амерички председник се више неће чути на платформи.

Таиби је такође приметио да, иако им је речено да су Трампова администрација и републиканци уопште, такође упутили захтеве за модерирање Твитера, он каже да до сада нису могли да их пронађу, упркос томе што су тражили. Такође је рекао да су пронашли ситнице о ковиду 19 и спољној политици, али ће та открића морати да сачекају док прочешљају „огромне“ скупове података које су им дали.
Први „Твитер фајл“ који је Илон Маск доставио је истраживачком новинару Мету Таибију интерне документе ове друштвене мреже, који показују како је бивше руководство Твитера манипулисало алатима и спречавало разоткривање истине у афери повезаној са лаптопом Хантера Бајдена. Други се тицао тајних алата коришћених да би се ограничио домет објава академика, укључујући др Џеја Батачарју са Универзитета Станфорд који је изазвао контроверзу након што је оспорио ефикасност ковид карантина и других мера.
Погледајте и емисију Николе Врзића „Нови Спутњик поредак са Николом Врзићем“, у којој се бавио темом „Твитерових фајлова“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала