Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Две поруке Београду из Вашингтона: Преговори са Приштином да се убрзају, нема ЕУ без санкција Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Србије и Сједињених Америчких Држава
Заставе Србије и Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Саветник Стејт департмента Дерек Шоле, који ће бити у америчкој делегацији у посети Београду идуће седмице, изјавио је да нема одређеног датума за постизање споразума Београда и Приштине, али да се преговори морају убрзати.
На питање да ли постоји конкретан рок до када САД очекују да се постигне одрживи договор Београда и Приштине, Шоле је казао да је тешко прецизирати тачан датум јер су преговори напети.

Преговори Београда и Приштине да се убрзају

„Наш став је прилично једноставан-преговори се морају убрзати. Тешко смо радили да подржимо колеге из ЕУ, Косова и Србије у промоцији европског процеса. Нисмо имали дуплих стандарда и радимо све што можемо да обе стране нађу заједнички језик, јер што дуже ово траје дужи ће бити пут Косова и Србије у остваривању пуноправног чланства у ЕУ“, казао је Шоле.
Виши политички саветник америчког државног секретара додао је да очекује да ускоро види напредак на том пољу и навео да је једна од ствари о којима ће разговарати са колегама из региона следеће недеље на који начин САД могу помоћи, али и о подстицању обе стране да напредују великом брзином у преговорима.
Одговарајући на питање да ли је план који је пре неколико дана у Београд и Приштину донео изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак добра основа за разговоре, Шоле истиче да САД у потпуности подржавају све што ради ЕУ, те да су стално у контакту.
„Ово су преговори, нешто што је било представљено на почетку не мора нужно да буде и на крају, таква је природа свих преговора. Последњих месеци смо се трудили да урадимо све што је у нашој моћи да подржимо процес, али и да ставимо до знања да очекујемо од обе стране да се хитно укључе, покажу флексибилност и добру вољу током преговора“, поручио је Шоле.
Говорећи о посети специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара региону 12. децембра, Шоле је навео да је та посета важна и да је показатељ да су САД посвећене региону и и одржавању мира на Западном Балкану.
„Долазим и ја и предводићу делегацију која прво стиже у Приштину, па у Београд. Свакако да смо били забринути због насиља у уторак на северу Косова у Зубином Потоку и Северној Митровици“, казао је Шоле.

Изборе на северу КиМ треба одложити

Истакао је да тренутна дешавања потврђују његов став да би заказане изборе на северу КиМ требало одложити, јер они не би допринели миру и стабилности.
„Морамо бити обазриви и сигурни да када уопште дође до избора све протекне у демократском духу, без било каквих политичких застрашивања и физичког насиља. То је наш став и о томе ћу разговарати следеће недеље са својим колегама на Западном Балкану“, казао је Шоле.

Нема европских интеграција без санкција Русији

Када је реч о увођењу санкција Русији, а на питање да ли ће се наставити са инсистирањем да се спољна политика Србије усагласи са спољном политиком ЕУ, Шоле наводи да Србија мора да буде усаглашена са Европом по питању Русије и Украјине, уколико жели да буде чланица ЕУ.
Шоле је рекао да су захвални што је Србија у међународним институцијама осудила руску операцију у Украјини, али да „ако жели да оствари своју амбицију и буде и даље интегрисана у Европи, врло је једноставно - мора да усагласи своју спољну политику са спољном политиком ЕУ“.
Шоле је за Блиц ТВ додао и да ће осуда Русије бити једна од тема следеће недеље на састанцима са српским политичким врхом, али да ће се говорити и о дешавањима у региону и билатералним односима Србије и Америке.
Америчка застава осликана на оронулом зиду на ком су врата и прозор - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
СРБИЈА
Коначна уцена: Србија за капитулацију не добија чланство у ЕУ него постаје вазал Америке
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Саветник Стејт департмента долази у Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала