- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Лекари са срцем из Ниша: Оперисали би бесплатно викендом, да смање листе чекања

© Фото : Спутњику уступио Драгана МилићДео тима Клинике за кардиовскуларну хурургију УКЦ Ниш
Део тима Клинике за кардиовскуларну хурургију УКЦ Ниш - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Лекари Клинике за кардиохирургију Клиничког центра у Нишу предложили су да од Нове године операције на срцу, без накнаде, изводе и викендом, како би се елиминисала листа чекања. То је наша морална, лекарска дужност, да се ставимо на располагање држави, односно нашим пацијентима, каже за Спутњик доцент др Милан Лазаревић.
Иницијатор акције бесплатног оперисања викендом је млади, изузетни стручњак који има две специјализације, за трансфузију и хематологију. У последњих 13 година увео је и применио велики број нових метода које су драматично унапредиле клинички рад и резултате лечења.
Међутим, колико год се лекари трудили, остајали на послу и након радног времена, на листи чекања за операцију понекад је и 150 пацијената.
"Наш колегијум, који чине 34 лекара, као потенцијално решење донео је одлуку да почнемо да радимо и викендом, како бисмо ту листу чекања скратили, смањили листу на којој је у овом тренутку 130 људи, како би смо је у неком тренутку елиминисали. Суштина проблема је да то није листа чекања за катаракту, колено, кук, већ нажалост, кад год се прави ревизија те листе чекања, неко од пацијената, чекајући операцију, премине. То нам је основни мотив, да некако пробамо да свим нашим пацијентима дамо једнаку шансу да преживе", каже др Лазаревић.
Упитан да ли ова еминентна установа има довољно лекара за овакав подухват, да ли ће бити преоптерећени, с обзиром да сви већ раде у пуном капацитету, наш саговорник каже да се и сада дешава да оперишу викендом, када су тешки пацијенти у питању.
"Никада не бисмо дали овај предлог да нисмо сигурни да пре свега нећемо нарушити квалитет рада, односно да пацијенти не испаштају, да могу само да имају бенефит, да пре дођу на операцију. Кардиохируршке екипе би се смењивале, имамо, наравно, довољан број лекара. Ми у овај подухват не бисмо могли да уђемо да нисмо кадровски, стручно и на сваки други начин оспособљени, то се подразумева", истиче Лазаревић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОперациона сала у којој се обављају интервенције на срцу
Једна од операционих сала у новој згради Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Операциона сала у којој се обављају интервенције на срцу

Нема ризика за пацијенте

На клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш прошле године оперисано је 223 кардиохируршких и 105 васкуларних болесника, укупно 328. До првог децембра овде је урађено 290 кардиохирурских и 170 васкуларних операција, односно 460 операција.
Међутим, од самог броја операција важнији је квалитет рада, од укупно 290 кардиохирурских пацијената умро је само један. Сигурно је да операције викендом не би биле претеран напор за особље Клинике, истиче др Лазаревић.
"Имамо комплетне дежурне екипе и суботом и недељом, а наравно, највећи терет би носили кардиохирурзи и људи чије је звање перфузери, то су људи који управљају машином за вантелесни крвоток, то је оделење где сам начелник. Поделили би се у две екипе, једна би радила суботом, а друга недељом".

Није све у новцу, посвећени државном послу

Овај стручњак који је за свој рад и залагање добио и Награду града Ниша, за Спутњик каже да у овом предлогу не види ништа велико, овако би, каже, требало да размишља свако ко је у његовом позиву.
"Ово је једна мала ствар, мали помак, један хуман гест са наше стране, ипак смо лекари, морамо да пробамо да урадимо нешто, без било какве надокнаде. Заиста није све у новцу, времена су тешка, ипак је искључиво здравље најбитније", истиче.
Наш саговорник додаје да на овом одељењу нишког универзитетског клиничког центра ради 10 хируга, остатак особља које жели да смањи листе чекања на операције срца су анестезиолози, хематолози, трансфузиолози. Истиче да имају и помоћ млађих лекара који су на специјализацији.
© Fotolia / Bits and SplitsПоред забрињавајућег броја оболелих од карцинома, у Србији је ипак највише пацијаната који умиру због болести срца
Проблеми са срцем - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Поред забрињавајућег броја оболелих од карцинома, у Србији је ипак највише пацијаната који умиру због болести срца
"Ми лекари са кардиохирургије не радимо нигде приватно, пошто смо посвећени државном послу. Неки од нас су и у настави на факултету. Поред нашег радног ангажовања у професији коју смо изабрали, имамо и додатну моралну обавезу да тим пацијентима помогнемо. Ми смо људи који раде у државној установи, то су наши пацијенти, желимо њима да се посветимо".

Позив другим клиникама

Предлог да радећи викендом смење листу чекања и тако спасу животе нишки лекари званично су упутили клиници прошле недеље. Званичан предлог послат је и Републичком фонду за здравствено осигурање, а сада се чека одлука, односно зелено светло надлежних у Министарству здравља;
"Лично сматрам да то неће бити проблем", закључује др Милан Лазаревић.
Благослов овом предлогу први је дао проф. др Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију и трансплантацију. Он је отишао и корак даље, позвао је остале колеге и клинике у Србији, које имају листе чекања да им се придруже, како би показали да је лекарима и медицинском особљу у нашој земљи хуманост и помоћ ближњем најважнија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала