- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Какве је песме писао Стаљин | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо шта се нашло у збирци новије руске поезије „У светли дан“ чији је један од аутора - Стаљин.
Орбита културе, 10.12.2022.
О чему пева 16 песника чији су се стихови нашли у недавно објављеној књизи „У светли дан – избор из новије руске поезије“ и зашто су се, поред савременика, у додатку ове поетске ниске нашле и песме Ломоносова и Стаљина, објашњава приређивач и преводилац ове збирке Владимир Коларић.
Да ли је премијером опере „Борис Годунов“ којом је отворена сезона у Миланској скали коначно стављена тачка на кенселовање руске културе и уметности у Италији, зашто верује да је, упркос кампањама против свега руског постало јасно да руска музика припада оном највишем до чега је човечанство дошло, за „Орбиту културе“ објашњава академик и композитор Светислав Божић.
Шта се све нашло на изложби „Стазе, споне, спознаје“ посвећеној Јелени Ј. Димитријевић, Исидори Секулић и Десанки Максимовић, отвореној у Народној библиотеци Србије, откривају управник НБС Владимир Пиштало и ауторке изложбе Биљана Дојчиновић и Мирјана Станишић.
Спутњик открива и како је било у Гаџином Хану на „Миљковићевим поетским свечаностима“на којима су се на најлепши начин измешали стихови, погача, со и ракија.
Има ли поезија моћ да обнови и спаси свет, како сугеришу стихови његове нове поетске збирке „Док тонемо у мрак“ питамо песника, есејисту, оснивача и уредника куће „Архипелаг“ Гојка Божовића.
О новом зборнику „Хандке у Србији“ посвећеном аустријском нобеловцу, који је управо објављен у издању Удружења књижевних преводилаца Србије разговарамо са књижевним преводиоцем Владимиром Д. Јанковићем.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала