- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

РПЦ о хајци на Украјинску православну цркву: Кијев делује као у време ратног комунизма

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска застава испред цркве Свете Софије у Кијеву
Украјинска застава испред цркве Свете Софије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Прогон Украјинске православне цркве у Украјини може се упоредити са ратним комунизмом у РСФСР када су неподобне свештенике слали у логоре због „антисовјетског деловања“, изјавио је заменик председника Синодалног одељења Московске патријаршије за односе цркве са друштвом и медијима Вахтанг Кипшидзе.
Како је оценио, Украјинска православна црква се не уклапа у политичку конјунктуру украјинских власти, јер је „за Христа“.

„То не да мира украјинским властима. Као у време ратног комунизма – сваки неподобни свештеник могао је да буде оптужен за антисовјетску агитацију, да се затвори храм, а он да се пошаље у логор. Сада украјинске власти покушавају да делују по истом сценарију. Оне покушавају да докажу да су наводно иза манастирских зидина засели 'непријатељи' који су на погрешној политичкој страни. Тако украјинске власти покушавају да оправдају своје безакоње и кршење слободе савести“, рекао је Кипшидзе за телевизију „Русија 24“.

Он је поручио да Руска православна црква није издала вернике у Украјини.
„Нико није издао украјинске вернике. У канонском простору ми са њима чинимо једну целину, осим оних који сами изађу из тог простора. Молимо се истим светитељима, примамо исте свете тајне. Стога, упркос свим политичким раздорима, ратовима којих је било и који ће бити у историји човечанства, мислим да ће та рана бити зацељена и да ћемо поново једним устима моћи да славимо једног Бога“, рекао је Кипшидзе.

Украјинске службе настављају претресе по епархијама

Служба безбедности Украјине саопштила је да је на територији Харковске епархије канонске Украјинске православне цркве пронашла „прокремаљску литературу“, руске суве оброке, као и да је код једног монаха пронађен руски пасош.
„Служба безбедности завршила је контраобавештајне активности у објектима УПЦ у Харковској области. На територији епархије пронађене су библиотеке са прокремаљском литературом, материјали који величају земљу агресора и велика количина готовине у различитим валутама, укључујући руске рубље“, наводи се у саопштењу Службе на Телеграму.
Како је прецизирано, током претреса пронађени су и руски суви оброци, а украјински безбедњаци тренутно проверавају „могућу умешаност“ монаха код кога је пронађен руски пасош „у обавештајне и субверзивне активности обавештајних служби земље агресора“.
Локалне власти у различитим регионима Украјине постепено забрањују деловање УПЦ. Конкретно, посланици Лавовског обласног савета недавно су донели одлуку да забране делатност УПЦ на територији области.
Од почетка специјалне војне операције у Украјини учестали су напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.
Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2022
СВЕТ
Прогон Цркве у Лавову: У Украјини бесни рат против православља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала