- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Терор у Чешкој због симпатија према Русији: И учитељица на списку саучесника „агресије“

© Sputnik / Рамиль СитдиковПоглед на центар Прага
Поглед на центар Прага - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Пратите нас
Учитељица у Чешкој само је једна на списку процесуираних грађана који су се позитивно изразили о Русији. Реч је о својеврсном заобилазном враћању у судску праксу чланица ЕУ кривичног дела непријатељске пропаганде које је било својствено једнопартијским комунистичким режимима, а служило је за прогон неистомишљеника режима.
Овако најновије случајеве кривичног процесуирања чешких грађана, који су оптужени због изношења сопствених уверења, онога што су написали или рекли о руској Специјалној војној операцији, коментарише професор права Зоран Чворовић.
Најновији судски биланс који се ових дана појавио у чешкој штампи говори да је до сада 86 људи било предмет полицијске обраде, а да је против њих 49 покренут кривични поступак. У појединим случајевима већ су донете и правоснажне пресуде. Тако је један посланик чешког Парламента из редова странке Слободе и директне демократије осуђен на високу новчану казну од 45 хиљада круна само зато што је на друштвеним мрежама одмах после почетка СВО написао да је Путин чврст човек и да је он уверен да ће Путин успети да разоружа укрофашисте. Такође, и двојица Чеха који воде русофилске организације осуђени су због организације скупова подршке Русији и због оног што су на тим скуповима говорили, на десет и шест месеци затвора.

Одговара се за дело а не реч

У модерном кривичном праву, објашњава Чворовић, важи правило да појединац по правилу може одговарати само за дело, а не и за изговорену реч. За изговорену реч се може кривично одговарати само изузетно.
“Мали је број тзв. вербалних кривичних дела код којих појединац одговара за изговорену или написану реч. Међутим, у Чешкој као земљи чланици ЕУ оно што је изузетак постало је правило“.

Подстрекавање на агресију?

Да би кривично осудили поједине чешке грађане који дају подршку Русији и њеној Специјалној војној операцији, чешки судови се довијају, објашњава Чворовић, тако што њихове проруске текстове и коментаре са интернета, друштвених мрежа или говоре на јавним скуповима квалификују као подстрекавање на вршење кривичних дела, пре свега кривичног дела агресије, пошто чешко правосуђе већ квалификује руску СВО као агресију.
"Да би грађанин Чешке кривично одговарао за подстрекавање путем медија другог грађанина Чешке на вршење конкретног кривичног дела, неопходно је да постоји умишљај подстрекача. Нејасно је како чешки судови доказују да је један народни посланик или учитељица био свестан да својим речима подстичу друго лице да изврши агресију".

Чега се Запад плаши

Да би се оквалификовале као подстрекавање на вршење конкретног кривичног дела, јавно изговорене речи народног посланика или учитељице треба, указује Чворовић, да имају такав ефекат да код другог лица формирају одлуку о извршење дела, која пре њиховог писања или говора није постојала.
Пошто се у Чешкој суди грађанима за подстрекавање других чешких грађана на кривично дело агресије, поставља се оправдано питање да ли се то Запад плаши да би се у случају постојања слободе медија бројни чешки грађани масовно пријављивали као добровољци у руској армији.

Под надзором и интернет

Не постоји начин, каже Чворовић, да се утврди узрочно-последична веза између русофилских текстова или говора и кривичног дела агресије, осим ако чешки грађани не одговарју по принципу објективне одговорност већ на основу саме чињенице да су јавно изнели проруски став.
„Режими земаља ЕУ се заправо плаше слободе говора уопште, па под оправдањем гушења свих проруских ставова и ставова који другачије оцењују руску војну операцију од званичног наратива, желе заправо да трајно ограниче слободу говора и слободу медија у земљама ЕУ, у овом случају Чешке. Притом им је циљ да пре свега ставе под надзор, под претњом кривичних санкција, слободно поље интернета“

Гашење медијских слобода

Може се рећи да "цанцел" култура која влада на Западу, а коју овакве пресуде само потврђује, служи, уверен је Чворовић, не само за изгон Русије из европске цивилизације, већ и за гашење класичних медијских слобода којима се толико дичи ЕУ.
„Ако Чешка слови за перјаницу западне демократије међу бившим чланицама Варшавског пакта онда је јасно шта је препорука. Препорука да се по примеру Чешке и друге државе на овај начин кривично процесуирају све оне који писањем или говором дају било какву подршку Русији“.

Одговарају за сваку изговорену реч

Наш саговорник подсећа да је одмах после 24. фебрура у Чешкој почео прогон свих оних грађана који су показивали симпатије према Русији.
„Већ на почетку ратних догађаја, јавни тужилац Чешке Републике скренуо је пажњу путем медија грађанима Чешче да могу да одговарају за изговорену или написану реч на интернету, медију или јавном скупу, уколико имају благонаклон став према Владимиру Путину, руским властима или оправдавају акције руске војске Украјини. Овим је заправо највиши тужилац хтео да онемогући да се у будућим кривичним поступцима окривљени позивају на правну заблуду, односно да нису могли знати да њихова дела, представаљају кривично дело, будући да је реч о новим инкриминацијама“.

Вредности демократског друштва?

То што се у појединим предметима у којима су донете првостепене правоснажне пресуде ограничење слободе говора правда вредностима демократског друштва, Чворовић сматра апсурдом.
„Демократско друштво пре свега почива на јавној полемици, слободи говора и слободи изражавања и мисли, а овде се тај темељ демократског друштва на најдрастичнији начин заправо укида изрицањем казни затвора и новчаних казни свима који износе другачије мишљење“.

Европа се враћа у предмодерно доба

Правно историјски гледано, овакво безобално тумачење установе саучеништва, а у оквиру ње подстрекавања, подсећа на то како је саучесништво тумачено и злопотребаљавано у пракси у европским феудалним државама и асполутним монархијама.
“Европа се по свему враћа у предмодерно доба када је у питању однос не само према људским слободама, него и када је у питању однос према појединим општих кривично-правним института као што је саучесништво. То говори да ће у судским поступцима у ЕУ све више бити политике и самовоље“, закључује наш саговорник.
Правно историјски гледано, овакво безобално тумачење установе саучеништва, а у оквиру ње подстрекавања, подсећа на то како је саучесништво тумачено и злопотребаљавано у пракси у европским феудалним државама и асполутним монархијама.
“Европа се по свему враћа у предмодерно доба када је у питању однос не само према људским слободама, него и када је у питању однос према појединим општих кривично-правним института као што је саучесништво. То говори да ће у судским поступцима у ЕУ све више бити политике и самовоље“, закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала