Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасаде САД и Велике Британије: Одмах уклонити блокаде путева на северу КиМ

© Sputnik / Мария ДевахинаЗастава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
У саопштењу амбасада САД и Велике Британије изражава се „дубока забринутост“ због ситуације на северу КиМ уз исказивање „разумевања“ за потезе приштинских власти. У саопштењима се наводи да су блокаде путева на северу КиМ нелегалне и да их треба уклонити.
„Разумемо да су косовске власти притвориле особу осумњичену за умешаност у насилни напад на косовске органе за спровођење закона и органе изборне комисије. Ово хапшење се користи као оправдање за нелегалне блокаде путева, као и претње и застрашивање косовских власти и локалног становништва“, каже се у саопштењу.
За америчке дипломатске представнике у Београду и Приштини блокаде путева на северу КиМ су нелегалне и треба одмах да буду „демонтиране“.
„Очекујемо престанак свих претњи насиљем и застрашивања. Изражавамо нашу захвалност и пуну подршку Косовским снагама НАТО-а (КФОР) за њихове напоре да обезбеде безбедност и слободу кретања и Мисији Европске уније за владавину права (ЕУЛЕКС). Одлучно осуђујемо као неприхватљиве све нападе на косовске и међународне безбедносне агенције“, додаје се у саопштењу.
Америчке дипломате позивају све на „максималну уздржаност“, а позивају и на предузимање акција како би се смањиле тензије.
„Позивамо стране да раде у оквиру Дијалога који води ЕУ како би се решила питања која изазивају забринутост“, закључује се у саопштењу.

Велика Британија дубоко забринута због ситуације на КиМ, очекује уклањање свих блокада

Заједно са САД и ЕУ, изражавамо нашу дубоку забринутост због тренутне ситуације на северу Косова и Метохије, наведено је у саопштењу амбасаде Велике Британије у Приштини, у којем је истакнуто очекивање да се, како се наводи, ''уклоне све нелегалне блокаде путева'' и окончају све претње насиљем и застрашивањем.
Хапшење особе осумњичене за умешаност у напад на власти привремених приштинских институција ''није оправдање за нелегалне блокаде путева, нити претње и застрашивање косовских власти и локалног становништва'', наведено је у саопштењу, објављеном на друштвеним мрежама.
"Ценимо и у потпуности подржавамо снаге КФОР у њиховом раду на осигуравању безбедности и слободе кретања и допринос Мисије ЕУЛЕКС подршци косовским властима за владавину права", наводи се у саопштењу.
Британска амбасада навела је и да ''одлучно осуђује као неприхватљиве све нападе на косовске и међународне безбедносне агенције''.
"Позивамо све стране да покажу максималну уздржаност, да избегну запаљиву реторику и предузму хитне мере како би се постигла деескалација ситуације", наведено је у саопштењу.
Амбасада Британије у Приштини је упутила позив приштинским властима да делују уздржано, а властима у Београду да искористе свој утицај како би постигле деескалацију ситуације.
"Дијалог посредством ЕУ је средство за решавање конфликата и постизање споразума о нормализацији односа", истакнуто је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала