- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: САД не подстичу Украјину да врши операције у Русији

© AP Photo / Andrew HarnikБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не подстичу Украјину да спроводи операције унутар руске територије, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби у интервјуу за „Еј-Би-Си“.
„Ми, наравно, не подстичемо нити помажемо украјинске операције унутар Русије. Покушавамо да осигурамо да (украјинска страна) може да штити своју територију, поврати своју земљу, између осталог и ону изгубљену током оружаног сукоба“, рекао је Кирби.
Он је додао да ескалација војног сукоба у Украјини не одговара америчким интересима.

„Од самог почетка смо говорили о мониторингу и узимали у обзир ризике од ескалације војних дејстава, јер је то лоше не само за украјинско становништво, већ и за наше интересе“, истакао је Кирби.

Он је додао да ескалазија сукоба такође не одговара ни интересима становништва Русије.
Према његовим речима, америчка администрација сматра да руско руководство намерава да настави специјалну војну операцију у Украјини, али је додао да је тешко дати тачнију оцену планова руског председника.
Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, Украјина је 5. децембра извршила напад на руске војне аеродроме „Дјагилево“ у Рјазањској области и „Енгелс“ у Саратовској области беспилотним летеллицама совјетске производње. Руска ПВО пресрела је ове дронове који су летели на малој висини. Према наводима Министарства, приликом пада и експлозије фрагмената дронова на аеродромима незнатно су оштећени трупови два авиона. У нападу су погинула тројица руских војника на аеродрому, а још четири рањена су хоспитализована.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала