- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британци приморани да се окрену „топлим банкама“

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаРадијатор
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Око 3.305 „топлих банака“ отворено је широм Велике Британије, пошто се милиони људи суочавају са перспективом сиромаштва ове зиме. Временска прогноза сиромашним Британцима не иде у прилог - предвиђа се да би, током следеће недеље, температуре могле да падну и до -10 степени Целзијуса.
У организацији коалиције хришћанских група, у Великој Британији се спроводи „Кампања топле добродошлице“ - цркве, библиотеке, општине или предузећа, отварају своја врата онима који очајнички желе да се угреју - претварају се у „топле банке“.
Понегде, ове просторије нуде и бесплатан чај или простор за рад, а према извештајима медија, трећина или чак половина ових простора од суботе је већ пуна.
„Нема сумње да се крећемо ка врхунцу кризе изазване повећањем трошкова живота и енергената. Многи ће бити приморани да бирају између хране и грејања. Стварање топлих и пријатних простора... биће неопходно“, изјавио је један од активиста кампање, свештеник Карл Бич.
Према подацима Коалиције за борбу против сиромаштва, 16,4 милиона људи у Великој Британији неће моћи да приушти грејање ове зиме. „Кампања топле добродошлице“ предвиђа да ће сваки десети смртни случај ове зиме бити узрокован сиромаштвом, док помоћ владе и даље износи 800 фунти и не мења се упркос расту животних трошкова, преноси РТ.
У међувремену, Велика Британија се суочава са леденим данима, који ће, према прогнозама, потрајати и наредне недеље, што ће проузроковати да у „топле банке“ дође још више корисника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала