- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: САД треба да схвате да Украјина није вредна ризика од нуклеарног рата

Нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Амбициозни планови Кијева, који се нада да ће повратити контролу над целокупном бившом територијом, нису у складу са задацима Вашингтона. Администрација председника САД Џозефа Бајдена треба да изврши притисак на украјинску владу да би избегла заоштравање сукоба с Москвом, сматра аналитичар издања „19 FortyFive“ Брајан Кларк.
Од самог почетка украјинске кризе Вашингтон је Кијеву пружао материјалну и дипломатску подршку, избегавајући директан оружани сукоб НАТО-а с Русијом. Сада је, међутим, политика САД кренула странпутицом, пише Кларк.
Према његовој оцени, пред америчком владом је избор – да ли да створи услове за будуће мировне преговоре или да настави актуелну политику, надајући се да ће Оружане снаге Украјине успети да победе у сукобу.
За сада Бајденова администрација јасно даје до знања да не намерава да приморава Кијев да преговара с Москвом. Напротив, спрема се да помаже украјинским властима док год „не добију у сукобу оно што желе“, наводи аутор текста.
Проблем је, међутим, у ономе што, заправо, тражи Кијев. Украјинске власти не намеравају да воде мировне преговоре који су били забрањени председничким указом у октобру. Уместо тога Кијев жели да „врати“ целокупну територију која је под контролом Москве, укључујући Крим, наводи Кларк.
У томе се, према његовим речима, задаци Вашингтона и Кијева разликују, пошто такви „циљеви великих размера нису у интересу Америке“. У том случају би порасла опасност од заоштравања сукоба и вероватноћа да буде употребљено нуклеарно оружје, упозорава аналитичар.
Он додаје да, чак и ако би Америка успела на неки начин да помогне Кијеву да оствари своје жеље, не доводећи ситуацију до нуклеарног рата, то за њу не би било повољно, јер, према мишљењу самог Бајдена, САД желе стабилне и предвидиве односе с Русијом.
Аналитичар тврди да би „потпуна победа“ Украјине довела до тога да побољшање руско-америчких односа постане немогуће, јер у основи овог сукоба јесте страховање Русије да се „њени блиски суседи све више удаљавају ка орбити Запада“.
Према његовим речима, такав сценарио је узнемиравао Москву вековима и није ништа ново. Ако Кијев „поврати своје раније територије“, страховања Русије за безбедност ће се додатно појачати, јер ће то довести и до повећања могућности да Украјина постане чланица НАТО-а и Европске уније.
Русија ће, сматра аналитичар, у том случају још активније деловати против Запада и с мање пажње сарађивати с њим у вези с питањима која су од заједничког интереса, укључујући контролу над наоружањем и сајбер-безбедност.

„Америка треба трезвено и реалистично да процени своје циљеве у украјинско-руском сукобу. Потпуно обновљена Украјина није вредна ризика од нуклеарног рата. Потпуно суверена Украјина није вреднија од сарадње и продуктивних односа с Москвом. Уместо да следи интересе Украјине на рачун својих сопствених, Америка треба да утврди сопствене приоритете. А то значи да треба да почне да врши притисак на Кијев да смањи своја очекивања и да буде отворенији за идеју о мировним преговорима“, закључује Кларк.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала