- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Упркос забранама Немачка и даље купује руски течни природни гас

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМакета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму "Арктик - територија за дијалог" у Санкт Петербургу
Макета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму Арктик - територија за дијалог у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Упркос саопштењима о одустајању од руског гаса, Немачка и друге земље Европе и даље активно купују руски течни природни гас, пише лист ЗДФ, позивајући се на податке Института за светску економију из Кила. Стручњаци наводе да је куповина руског течног природног гаса чак и повећана у поређењу с прошлом годином.
Влада Немачке је званично објавила да намерава да одустане од руског гаса, пише ЗДФ. Без обзира на то, руски течни природни гас и даље стиже на немачко тржиште, наводи лист, позивајући се на податке Института за светску економију из Кила.
Према речима потрпредседника тог института Стефана Котса, течни природни гас из Русије, судећи по свему, стиже у Белгију, одакле се затим превози у Немачку.
Котс је навео да се у коначној статистици тај гас приписује Белгији, иако га заправо користи Немачка. Количине испорука нису велике: око пет милијарди кубних метара годишње, што је око пет одсто укупних потреба Немачке за гасом.
Ипак, укупне испоруке течног природног гаса Европи достигле су рекордне износе, пише ЗДФ.
У поређењу с 2021. годином Европска унија и Велика Британија су ове године купиле 20 одсто више руског течног природног гаса. Наводи се да је укупан удео течног природног гаса из Русије на европском тржишту 13 одсто, а главни купци су Француска, Белгија и Холандија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала