- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Минск не види тенденцију смањења трупа НАТО-а у близини своје западне границе

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIАмерички војници у војној бази у Арламову на југу Пољске, поред границе са Украјином
Амерички војници у војној бази у Арламову на југу Пољске, поред границе са Украјином - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
У Белорусији не виде тенденцију смањења броја трупа НАТО-а у близини западне границе земље, укључујући и у оквиру најављене ротације, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије и први заменик министра одбране Виктор Гулевич.
„Ако погледамо границе Белорусије са земљама НАТО-а, онда групе Сједињених Америчких Држава, западноевропских земаља које су концентрисане у суседним земљама – у балтичким државама и Пољској – немају тенденцију да се смањују“, рекао је Гулевич у интервјуу за телевизију „СТВ“.
Он је напоменуо да белоруска страна предузима мере реаговања на ова дејства, укључујући распоређивање батаљонско-тактичких група у угроженим правцима у одређеним фазама развоја ситуације.
„Али након предузимања мера реаговања, ми наше јединице враћамо у базе. То се не види код западних земаља. Сада је најављена ротација америчког контингента. Они су стигли, истоварили се, али што се тиче јединица која су на местима дислокације, за сада не видимо да намеравају негде да оду“, констатовао је Гулевич.
Према његовим речима, белоруска армија обраћа пажњу на сваки део границе земље.
„Наравно, велику забринутост изазивају наше јужне границе, граница са Украјином. Украјина је предузела невиђене мере како би разрушила оно што нас је везивало, разграничила, прекинула односе“, рекао је начелник генералштаба.
Он је нагласио да Белорусија није давала поводе за то, а са украјинске стране су долазиле само неосноване изјаве о претњи напада Белорусије на Украјину.
Гулевич је такође изразио збуњеност због дејстава Кијева.
„Сами дижу у ваздух мостове (на својој територији на граници са Белорусијом), уништавају путеве. То већ сâмо говори о многоме“, констатовао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала