- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: САД не шаљу војнике у Украјину

© AFP 2023 / MATEUSZ SLODKOWSKIАмерички тенк М1А2 "Абрамс"
Амерички тенк М1А2 Абрамс  - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не намеравају да шаљу своје трупе у Украјину, већ ће се ограничити на материјалну подршку, изјавио је председник САД Џозеф Бајден.
„Да ли шаљемо трупе у Украјину? Не, шаљемо (војну) опрему као и раније. Вредне милијарде долара“, рекао је Бајден новинарима у светлу извештаја о плановима Вашингтона да повећа бројно присуство америчких војних снага у земљи.
Раније је телевизија „Ен-Би-Си“ јавила, позивајући се на три неименована америчка званичника, да САД желе да повећају број својих војника у Украјини како би се повећала контрола над испорукама оружја и помогло у употреби значајних система.
Како се наводи, „неколико десетина“ америчких војника тренутно се налази у Украјини, укључујући „веома малу“ групу која проверава да ли западно „оружје стиже до оних којима је намењено“.
„Министар одбране (САД Лојд) Остин и други војни руководиоци желе да прошире мисију контроле и обезбеде присуство специјалиста у земљи који би помагали Украјини да примењује кључне системе наоружања, укључујући противваздушну одбрану и средства за борбу против беспилотних летелица“, наводи телевизија.
„Ен-Би-Си“ тврди да план о којем се расправља укључује додатно слање „малог броја“ америчких војника у Украјину.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испорука наоружања Украјини. Портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала