Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Ситуација на КиМ неприхватљива — ако буде неопходно, појачати снаге Еулекса

© AP Photo / Olivier MatthysВисоки представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас у Бриселу да је тренутна ситуација на КиМ неприхватљива и да је од држава чланица затражио да, ако буде неопходно, појачају своје снаге унутар Еулекса.
Борељ је на конференцији за новинаре после састанка министара спољних послова ЕУ изјавио „да од августа ове године регион живи у зачараном кругу тензија, провокација и акција које су ескалирале у последњих неколико дана и изазвале озбиљне безбедносне инциденте, укључујући и напад на мисију Еулекса и косовску полицију“.
Он је додао да на КиМ барикаде блокирају путеве, што је, како је навео, „неприхватљиво од партнера који желе европску будућност“.
„Ова ситуација се мора окончати и барикаде морају бити уклоњене. Мир се мора вратити. Савет (ЕУ) је јасно позвао обе стране да се смире и уздрже од насилних и провокативних акција“, додао је Борељ.
Борељ је рекао и да недавно ревидирани предлог ЕУ који су подржавале Немачка и Француска, а који је прослеђен Београду и Приштини, сада има „снажну подршку“ свих 27 чланица Уније.
Шеф дипломатије ЕУ је изразио наду да ће се Београд и Приштина посветити деескалацији ситуације и повратку дијалогу.
„Стране се морају вратити дијалогу. То је задатак који је ЕУ добила од Генералне скупштине Уједињених нација, а и ја, као медијатор. Ово је неопходно за обе стране на европским путевима. После летњих инцидената донели смо предлог за двојицу лидера, ажурирали смо га последњих недеља, после последњег договора који смо постигли о таблицама, за који смо се надали да ћемо избећи тензије. Понудили смо тај предлог и морамо га хитно изнети. Срећан сам што смо за ову иницијативу добили снажну подршку свих министара. Сада је то предлог 27 држава ЕУ“, рекао је Борељ, преноси Танјуг.
Борељ је додао да је због тренутне ситуације на КиМ замолио специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да у среду отпутује у посету Београду и Приштини.
„Последњи инциденти потврђују забрињавајући спиралу у односима и који доносе штетне последице за људе на Косову, у Србији и региону”, изјавио је Борељ.
Додао је да ће Лајчакова посета Београду и Приштини уследити дан пре самита лидера ЕУ.
Борељ је прецизирао да ће на том самиту он лично информисати лидере ЕУ о ситуацији на КиМ.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СРБИЈА
Борељ: Лајчак у среду долази у посету Београду и Приштини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала