- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Литијум у Србији – да ли је држава заиста забранила ископавање | Енергија Спутњика

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаИскопавање угља у Тамању
Ископавање угља у Тамању - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Експлоатација руде јадарит и производња литијума у околини Лознице тема је која је актуелна већ годинама. Заправо, од доласка компаније Рио Тинто у Србију.
Пре годину дана држава се „званично“ повукла из свих пројеката везаних за ископавање литијума у Србији. Многи су поверовали да је стављена тачка на ту тему.
Многи су, додуше, тврдили да је то повлачење урађено само због избора одржаних минулог пролећа.
Да су у праву указује чињеница да ниједна компанија која планира да ради ископавања и прераду литијума (Рио Тинто, Еуролитијум, Ултра литијум и друге) није затворила своја представништва у Србији. Рио Тинту је чак недавно објавио конкурсе за нова радна места, што указује да се неће повући из Србије.
У међувремену се у светској, па и нашој јавности, увелико прича да без литијума нема електричних аутомобила, да је то нафта 21. века... Да је то шанса коју Србија не сме пропустити.
Чују се информације да се рудници литијума планирају на 40 до 60 локација широм Србије, у троуглу Лозница – Врање - Бор.
Еколози указују да налазишта литијума нису само у Србији, да их има и у Хрватској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији, Грчкој и Турској као и многим земљама ЕУ, као и да ни једна од тих земаља није у литијумској грозници попут Србије. Тврде да питање литијума није ни политичко ни економско питање, да ниједна компанија која не поштује еколошке стандарде ЕУ не сме ископавати и прерађивати литијума у Србији.
Али, правни заступник Рио Тинто (Рио Сава) Колин Мекеј је у последњем броју НИН-а (8. 12. 2022.)изјавио да „Влада Србије није никада донела одлуку о забрани ископавања литијума, која би се односила на Рио Тинто“.
О томе да ли је ће се у Србији копати литијум, које су позитивне а које негативне последице тога у данашњој „Енергији Спутњика“ саговорник Јелице Путниковић је Игор Радошевић, аналитичар заштите животне средине.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Литијум у Србији – да ли је држава заиста забранила ископавање | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала