Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко има право на умањење рачуна за енергију

CC0 / Pixabay / Грејање
Грејање - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Српска влада усвојила је Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је предвиђено три пута више средстава за заштиту енергетски угрожених грађана. Уместо досадашњих 1,3 милијарде динара, за ову намену опредељене су четири милијарде. Уредбом су унапређени критеријуми како би што већи број грађана могао да оствари право на умањење.
Значајна измена је та што се сада право на умањење не односи само на рачуне за електричну енергију и гас, већ и на топлотну енергију, од 40% до 60% рачуна у зависности од броја чланова домаћинства.
Подигнута је и горња граница укупних прихода домаћинства, што ће већем броју домаћинстава омогућити погодност умањења рачуна.

Осим категорија које су биле препознате претходном уредбом, право на статус угроженог купца сада имају и примаоци увећаног додатка за помоћ и негу другог лица. Нова Уредба предвиђа и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца без обзира на површину стамбене јединице. Важно је нагласити и да не претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију не искључује могућност стицања статуса енергетски угроженог купца.

Изменама у Уредби, омогућено је да, уместо досадашњих 68.000 домаћинстава, повољности користи 191.000 најугроженијих домаћинстава.
Захтев за добијање статуса енергетски угроженог купца, као и до сада, подноси се општинама и градовима на основу места пребивалишта, а локална самоуправа дужна је да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима доставља енергетском снабдевачу сваког месеца.
Уредба прописује да право на стицање енергетски угроженог купца имају домаћинства са једним чланом, са укупним месечним примањима до 21.074 динара, домаћинства са два члана са примањима до 33.402 динара, а за сваког следећег члана домаћинства - укупни месечни приходи, који се рачунају као критеријум за стицање статуса угроженог потрошача, увећавају се за 12.328 динара.
Енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију за једночлано домаћинство до 120 киловат часова месечно, за двочлано и трочлано до 160 киловат часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 200 киловат часова месечно, и за шесточлано и веће домаћинство - до 250 киловат часова месечно.
Енергетски угрожена домаћинства која користе природни гас за месеце јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар могу рачунати на попуст за потрошњу код једночланог домаћинства до 359 киловат часова месечно, за двочлано и трочлано домаћинство до 462 киловат часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 616 киловат часова, за шесточлано и веће до 7070 киловат часова месечно.
Што се топлотне енергије тиче, умањење месечног рачуна за једночлано домаћинство је 60 одсто, за двочлано и трочлано домаћинство 50 одсто, за четворочлано и петочлано домаћинство 45 процената.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала