- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Случајност? Тешко...

© AP Photo / Julio CortezМароко
Мароко - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
До пре који дан само бисте преврнули очима када би вам неко рекао да ће Мароко играти са Француском полуфинале Светског првенства у фудбалу. Међутим, успех „Лавова са Атласа“, како их називају, никако није случајност, већ плод озбиљног улагања.
Сада већ давне 2007. године, краљ Марока Мохамед Шести, потрошио је 15 милиона евра како би препородио репрезентативни фудбал у својој земљи.
Новац је искоришћен за „производњу“ следеће генерације мароканских фудбалера, услед бриге и страха због лоших услова који су владали у тамошњем фудбалу.
Јусеф Ен-Незири, Азедин Унахи и Њаеф Ожер који су заблистали у Катру, су само неки од „производа“ ове фудбалске академије која привлачи пажњу великог броја клубова широм Европе. Зато очекујте ускоро још неке од мароканских играча у топ лигама на старом континенту.
Валид Реграгуи - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Катар 2022
Заменио је Босанца и претекао Србина – за историју Африке!
Марокански пројекат, који је премашио деценију постојања, требало би да буде и иснпирација за остале афричке нације и селекције које немају фудбалере топ класе. Овакво улагање се исплатило и клубовима и репрезентацији Марока, како на омладинском тако и на сениорском нивоу.
Комплекс који је изградио краљ Мохамед Шести (који носи његово име), има осам терена по ФИФА стандардима, један покривени терен са климатском контролом, хотел са четири звездице и медицински центар са стоматологом. Све за правилан развој фудбалера.
Зато Мароко може да буде поносан. Иако су већ исписали историју фудбала као прва афричка селекција која је стигла до полуфинала Мундијала, оно најбоље им тек предстоји.
Такође, постоје информације да поменута академија има блиске контакте са Лионом, који води рачуна о најталентованијим фудбалерима у Мароку. За 12 година Фудбалска академија „Мохамед Шести“ има сјајан учинак прозиводње играча. И наставиће се.
Мароко - Португалија - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Катар 2022
Победа Марока се славила и у Србији – уз бакље и музику
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала