- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Американци подржали учешће Руса на ОИ без заставе

© AFP 2023 / HEIKKI SAUKKOMAAРуске клизачице – Елизавеза Туткамишева, Камила Валиева и Алена Косторнаја
Руске клизачице – Елизавеза Туткамишева, Камила Валиева и Алена Косторнаја - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Олимпијски комитет Сједињених Америчких Држава подржао је учешће руских спортиста на Олимпијским играма 2024. године, али без заставе.
У петак је у Лозани одржан Олимпијски самит и главна тема било је разматрање иницијативе за останак на снази мера забране такмичења руским и белоруским спортистима.
Његова завршна декларација говорила је о универзалној подршци иницијативи за преиспитивање заштитних мера, које се састоје у томе да се руским и белоруским спортисима не допусти да се такмиче. Наведено је да би требало да остану на снази санкције Русији и Белорусији, које изискују наступ спортиста без државне химне и заставе, као и забрану одржавања такмичења.
„Можда је болно признати, али искључивање Русије из спорта нас враћа уназад. Повратак руских спортиста веома је важан за олимпијски покрет. Истовремено, настављамо да подржавамо народ Украјине и украјинске спортисте. Сједињене Америчке Државе подржавају жељу да се пронађе решење за повратак на такмичења спортиста који цели живот напорно раде и тренирају, али се противимо томе да повратак буде под националном заставом док су њихове државе под санкцијама“, рекла је Сузан Лајонс шефица УСОПЦ, чије је речи објавио Вол Стрит Журнал.
Чак и уколико Руси буду примљени, постојаће претња и могућност да име неке земље самоиницијативно забране учешће на такмичењима на њиховој територији.
„Ово је озбиљно кршење Олимпијске повеље. Не желимо да поједине земље из политичких разлога одлучују са ким они или њихови спортисти треба или не треба да се надмећу“, рекла је Сузан.
Магомед Анкалајев (лево) - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
СПОРТ
Рус покраден у Лас Вегасу – „Не знам зашто ми нису дали појас“
Сергеј Павлович - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
СПОРТ
Сергеј наставља да руши редом – пети узастопни нокаут!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала