- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Азија зове Русију – али је пут ипак (пре)дуг

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуски спортисти на Олимпијским играма у Токију
Руски спортисти на Олимпијским играма у Токију - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Рандхир Синг, вршилац дужности председника Олимпијског комитета Азије, рекао је да је руским и белоруским спортистима и репрезентацијама отворен пут да кроз такмичења у Азији добију шансу за повратак на велику сцену, у светлу политички мотивисаних санкција којима су изложени.
Од заоштравања ситуације у Украјини на мети политичких одлука нашли су се руски и белоруски спортисти којима је забрањен наступ на већини међународних догађаја или је то омогућено без истицања застава тих држава.
На идеју ОКА реаговао је и Међународни олимпијски комитет.
„На азијском континенту више нема разлога за заштитне мере. ОКА је предложио да олакша учешће спортиста из Русије и Белорусије на такмичењима у Азији под његовим покровитељством, примењујући садашње санкције. Представници међународних федерација поздравили су ову иницијативу. При томе сваки савез мора пажљиво да процени за свој спорт да ли је потребно применити заштитне мере“, наводи се у саопштењу МОК-а.
Ове вести дочекане су са осмехом у Русији која би преко Азије могла да стигне до Олимпијских игара у Паризу 2024. године
„Наши савези се већ консултују. Део Русије се налази управо у Азији. Наш задатак је да размишљамо о интересима спортиста, а они размишљају о својој будућој каријери, о томе да буду бољи. Такмичење у Азији биће од обостране користи, за нас и Олимпијски савет Азије, јер имамо много врхунских спортиста у свим спортовима. Ово нам је потребно, јер нам отвара могућност да се такмичимо на Олимпијским играма“, изјавио је Дмитриј Свишчов, председник Комитета Државне думе за физичку културу и спорт.
Игор Левитин, помоћник председника Русије Владимира Путина, рекао је да није упознат са плановима Фудбалског савеза Русије (РФУ) у Азијску конфедерацију, али је нагласио да би репрезентација требало да има прилику да игра у званичним утакмицама.
„Сви наши савези размишљају о пресељењу у Азију како би дошли до међународних такмичења. Све зависи од међународних федерација. Свет се мења, важно је да се наши спортисти такмиче. Следећи светски куп (у фудбалу) је 2026. Неопходно је да се изјаснимо“, рекао је Левитин.
Лом-Али Ибрахимов, члан Извршног комитета РФУ био је детаљнији.
„Морате да слушате шта други имају да кажу. Морамо да направимо радну групу. Највероватније хоћемо. Ставите све на папир, сазнајте где су предности и недостаци. Гледајући из садашњег угла, мислим да нећемо се скоро вратити у Европу. Дакле, вероватно ће Александар Валеријевич Дјуков (председник РФУ) дати предлог. Хајде да причамо. Јасно је да нам је у Европи све одговарало, али нисмо сами отишли. Уклоњени смо. Сада морамо да учествујемо на неким такмичењима. Не видим друге опције (осим уласка у азијске савезе)“, објасни је Ибрахимов.
Голман Урала, Иља Помазун сматра да је за руски фудбал боље да остане у УЕФА.
„Не зна се колико ће трајати наша суспензија. Али мислим да сви желе да играју на највишем нивоу. А то су европска такмичења, посебно Лига шампиона. Млади фудбалери вероватно сањају да то сами искусе. Зато ми се чини да је боље остати у УЕФА“, рекао је Помазун.
И Ибрахимов је светсан жеље жеље самих фудбалера.
„Коме год да поставите питање, одговориће: Хоћемо да играмо са Француском, Италијом, Шпанијом, јер су у Европи престижна такмичења. Али, ако нам овде није дозвољено, шта да се ради? Ако тражите другу опцију, морате отићи бар у Азију, чак и у Африку. Фудбалери морају да играју. Уколико играч не игра за репрезентацију, одлази у други тим који се такмичи на светском првенству, европском... Заинтересовани смо да имамо јак тим. Репрезентација сада нема проблема. Сјајни стадиони, терени, организација. Али, сада су нам гурнули клипове у точкове. Чини ми се да ово питање треба усагласити са политичким врхом – Министарством спорта. Највероватније, ако желе да играју у Азији, направиће радну групу. Александар Валеријевич је мудар човек. Он не доноси одлуке из ведра неба, све ће бити извагано“ додао је Ибрахимов.
А шта о „одласку“ у Азију мисли Кошаркашка федерације Русије (РФБ)?
„Сада о овој теми активно разговарају разне федерације, али ми још не размишљамо озбиљно о томе, постоји неколико разлога. Прво, ниво конкуренције у Европи је нешто већи. Друго ми смо чланови Међународне кошаркашке федерације и транзицију ако дође до ње треба договорити“, каже прво човек РФБ Андреј Кириленко.
► О санкцијама којима су изложени руски и белоруски спортисти било је речи у емисији Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала