Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ноћ на северу КиМ протекла мирно, Срби и даље на барикадама, формиран кризни штаб, затворене школе

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБарикада у Рудару
Барикада у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Срби су и даље на барикадама у Рудару на северу Косова, а ситуација је мирна. Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да је, због комплексности ситуације на КиМ, формиран Кризни штаб који ће редовно извештавати о ситуацији на терену.
У Рудару је синоћ био велики број грађана који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, сада их је нешто мање, али су и даље ту, под шаторима и у аутомобилима који су паркирани поред пута.

Рафали, детонације, школе затворене

У Рудару се синоћ чула рафална паљба, али се још не зна ко је пуцао.
У Косовској Митровици синоћ су се чуле две детонације, а пред зору још једна детонација у близини Косовске Митровице, али се не зна да ли је реч само о пиротехничким средствима.
Од данас основне и средње школе у све четири општине на северу КиМ неће радити до даљег.
Север Космета блокиран је и од стране косовске полиције, а преко административних прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке.

Ојачана барикада у Сочаници

Протекла ноћ је била једна од најдужих за Србе у општини Лепосавић, али напетост због најаве из Приштине да ће барикаде бити силом уклоњене, није поколебала велики број људи који је целу ноћ провео на отвореном.
Јутро у Лешку и Ибарској Слатини протиче мирно, а барикада у Сочаници је синоћ додатно ојачана дуж магистралног пута Лепосавић - Косовска Митровица, преноси Косово онлајн.
Портал наводи да је мирно, али напето.
Мештани се смењују по групама и јутрос су једни ушли у аутомобиле да се угреју и одморе, док је истовремено стигла нова група.
У појединим улицама Лепосавића синоћ је уочен џип Кфора, који прати ситуацију и повремено је паркиран на различитим местима.
Ракић је, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, у укључењу синоћ на телевизији Пинк, рекао да су тензије на КиМ и даље присутне.
„Тензије нису пале. Овде смо у Звечану, тачније у месту Рударе, где се народ окупља све више и све већи број грађана пристиже свакога тренутка“, рекао је Ракић.
Он је рекао да су српске породице уплашене после јучерашњих изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, те да је он само подгрејао ватру.

Срби желе само мир, не наседајте на провокације

„Грађани нису и не желе да наседају на провокације“, поручио је Ракић и позвао грађане да буду мирни и уздржани, али и будни и не дозволе да неко наседне на провокације
„Управо је то оно што жели Приштина. Приштина стално спроводи неке акције да би изазвали нашу реакцију и окривили нас да смо ми тај рушилачки и реметилачки фактор“, упозорио је Ракић.
„Он је нагласио да Срби на северу КиМ желе само мир и ништа друго.
„Желимо да сачувамо своје породице и да останемо да живимо овде“ , поручио је Ракић.
Ракић је затражио од грађана на КиМ да се према припадницима Кфора и Еулекса односе са поштовањем јер је, како је нагласио, њихово присуство на северу КиМ у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и међународним споразумима.
Он је додао и да постоји велики страх да „да неко не дође у наше редове и изазове инциденте“.
„И да онда оптужи нас. Ми смо опредељени за мир, не желимо никог да нападамо, ми смо овде да се бранимо. То што смо поставили барикаде значи да желимо да се бранимо и останемо овде. Борба да, али борба за мир и разум, а нисам сигуран да тај разум има супротна страна и власти у Приштини“, закључио је Ракић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија тражи ослобађање свих ухапшених Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала