- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Како је пао Бразил

© AP Photo / Manu FernandezБразил - Хрватска
Бразил - Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Играње у ритму Самбе створило је идеалан турнирски моментум за Бразил, али су га једним ударцем убили Хрвати у четвртфиналу. Тите се прилагодио, али није имао решење против везног реда који се разуме перфектно. У нокаут фази на великим такмичењима, мали детаљи могу да буду кључ у фудбалском рату.
Не постоји тренутно тежи ривал у међународном фудбалу од Хрватске, финалисте Мундијала у Русији 2018. која је тамо стигла кроз два дуела који су одлучили пенали, као и продужеци са Енглеском. „Ватрени“ су опет тестирани на пенале и у Катару, али Јапан није успео да им прекине серију.
Хрватска је имала другачији нападачки потенцијал од било ког противника који је играо са Бразилом до тог четвртфинала. Тите је и пре тога волео да препусти посед противнику, али ниједан ривал није имао такав везни ред. Златко Далић се ослонио на проверени трио на средини – Брозовић, Ковачић, Модрић – али је кључ био допринос најбољег нападача Ивана Перишића и дефанзивца Јошка Гвардиола.
© AP Photo / Petr David JosekБразил Хрватска
Бразил Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Бразил се добро „загрејао“ против одбране Јужне Кореје која је играла отворено. Тите је разрадио структуирани систем у изградњи игре, а показали су и завидан арсенал игре у транзицији и нападу.
Далић је направио кључну промену у свом систему 4-3-3. Бруно Петковић је препустио место Марију Пашалићу који је прешао на десну страну напада. Друга промена у односу на меч са Јапаном је што је Борну Баришића заменио имењак Соса на левом беку. Бразил је играо у непромењеном саставу.

Модрић против Каземира

Кроз бразилску изградњу игре, улога Каземира је увек стварала проблеме ривалима. Махом јер се маркирањем њега отварају друге рупе на терену, али је Хрватска нашла ефектно решење да заустави нападе Бразила. Каземиров бивши саиграч, Лука Модрић, руководио је дефанзивним 4-2-3-1 блоком Хрвата, водећи рачуна о средини и блокирајући руте према некадашњем клупском другу.
Као резултат, Бразил је био приморан да гура лопту на леву страну, нешто за шта се Далић спремио. Дефанзивна линија је могла да комбинује, градећи уобичајени спори темпо из формације 3-2-5 или 3-3-4. Са Данилом, који је са позиције левог бека улазио у средину, Винисијус је имао задатак да одвуче Јурановића на страну како би се створио простор за Нејмара да барата лоптом у рупи која се створи испред дефанзиваца Хрватске.
© AP Photo / Luca BrunoХрватска - Белгија
Хрватска - Белгија - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Међутим, улога Пашалића помогла је да се Самба „саплете“. Када је Нејмар остајао напред, Пашалић је блокирао пас игру од Данила до главне звезде Бразила, а Марцело Брозовић маркирао нападача ПСЖ-а. Док је Нејмар излазио пред штопере, Пашалић је имао слободу да га нападне јер је Винисијус остајао по страни покривен од стране Јурановића.
Резултат свега је бразилска игра издељена у фрагменте, без превише опција. У таквим тренуцима Тите се ослањао на противпресинг свог тима како би долазио до лопте. Међутим, то је убрзавало игру само када су се правиле контре по крилима, али не и у средини терена. Тамо су хрватски играчи с лакоћом враћали посед и везни ред је трпео мањи притисак од Бразилаца.

Хрватска машинерија

У последњој деценији, изванредна техника је постала главна карактеристика везног реда Хрватске. Брозовић, Модрић и Ковачић имају заједно преко 300 међународних утакмица. Перфектно стабилан и искусан трио, способан да држи лопту као лепак и обдарен одличним тачним пасовима. Видели смо колико су сви добро били посложени.
Сва тројица су замењиви један са другим и могу да пријуште себи кратку паузу током утакмице. Ривали могу да их „притисну“, али могу и да заврше јурећи сенку лопте коју су хрватски везисти претходно мајсторски сакрили. Из свог система Хрвати су могли да чекају са двојицом везиста испред штопера. Пашалић се враћао на десно крило како би имали флексибилност, док су Ловрен и Гвардиол такође помагали у нападу. Често су развлачили игру и ишли напред са лоптом, посебно Гвардиол који је изгледао моћно.
© AP Photo / Luca BrunoХрватска - Белгија
Хрватска - Белгија - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Као резултат, Бразил је био приморан на свој пасивни 4-4-2 дефанзивни блок, којим су балансирали статистику о поседу лопте. Хрватска је изгледала лежерно у тим фазама игре јер ни Рафиња, а ни Винисијус, нису помагали везном реду у пресингу, зато су „Ватрени“ могли да комбинују и по боковима. Модрић је трчао око линије средине терена, након што је почео меч на десној страни под будним оком Каземира.
Упркос фазама контроле игре код Хрвата, њиховој нападачкој линији недостајало је луцидности као у везном реду. По десној страни Јурановић је напуштао дефанзивну позицију са лоптом и често комбиновао са Крамарићем. Циљ је био да се пронађе Перишић на другој стативи, али остатак бразилске одбране није насео на трик, као ни Едер Милитао, који није имао проблема са центаршутевима.

Титеово прилагођавање Хрватима

Ток утакмице је следио идеални хрватски сценарио. Балансиран посед лопте, мало шутева на гол, али Бразил се сусрео са тим и пре овог шампионата. Полувреме је било важан тренутак за Титеа да изврши одређене корекције и прилагођавања, али се није окренуо ка клупи као на ранијим утакмицама. Бразил је пробао да креира збрку на терену, што се умало исплатило одмах на старту другог дела када је Гвардиол скоро постигао аутогол после комбинације Пакете и Рафиње.
© AFP 2023 / CARL DE SOUZAБразил, Светско првенство
Бразил, Светско првенство - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Овај напад је убрзао игру директних пасова код Бразилаца. Потом су уследили још неки хаотични моменти, пошто су се око Брозовића и Ковачића појавиле рупе и простор. То је све условило шансе за Нејмара. Ришарлисон је лако пролазио Гвардиола, а Ловрен је јурећи Пакету заборављао на Нејмара. Све њихове шутеве успешно је одбранио Доминик Ливаковић који је наставио да блиста на овом турниру.
Титеово прилагођавање Хрватима довело је и до агресивније улоге за Милитаоа по десном боку. У првом полувремену дефанзивац Реала је остајао назад као део дефанзивне тројке, али је у наставку играо ближе Каземиру често високо у нападу. То је створило више протора за Ентонија који је заменио Рафињу, јер је Хрватска стајала чврсто од прве линије пресинга. Ентони је имао више ситуација један на један са Борном Сосом и био отворенији за сарадњу са Ришарлисоном или нападачем који је улазио у простор иза одбране Хрватске.
Промене су извршене и на левој страни напада Бразила, где је Родриго заменио Винисијуса, а ту је највише „профитирао“ Нејмар који је могао да иде још више напред. У транзицији, Родриго је узимао лопту иза Пашалића неколико пута и гурао Данила напред. Нејмар између Јурановића и Ловрена је био велики проблем за Хрвате, захваљујући Родриговој флексибилности, али је Ливаковић успео да му прочита ударац искоса.
© AP Photo / Andre PennerХрватска - Бразил
Хрватска - Бразил - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Упркос свим побољшањима у игри, увек је постојала бојазан од лошег исхода по Бразилце. Нису „Кариоке“ имале решење за размене пасова Хрвата иако је тај моментум у игри ривала кратко трајао. Бруно Петковић и Никола Влашић ушли су са клупе на нападачку и крилну позицију, али су им инструкције без лопте биле исте као и Крамарићу и Пашалићу. Волели ви то или не, Хрватска ће вас увек увући на своје игралиште.

Пад под теретом очекивања

Продужеци обично не доносе забаву на фудбалским утакмицама. Био је ово меч којем су недостајали шутеви, али пун тактичких варијанти. Бразил је тражио пут до гола, али није успевао да га пронађе тако лако као у претходним мечевима.
Све се то променило у надокнади првог продужетка. Нејмар је добио лопту од Маркињоса, док су Хрвати само гледали у њега. Бразилац се лако прошетао после комбинације са Пакетом, обишао и Гвардиола и сместио лопту под пречку Ливаковићевог гола. Још један сјајан гол Бразилаца у Катару, и разлог да се Хрватска врати у стартни модус – да нападне.
© AP Photo / Andre PennerБразил - Хрватска
Бразил - Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Четири минута је остало до краја другог продужетка и сви су већ замишљали Луку Модрића како на конференцији саопштава да се повлачи из репрезентације. Међутим, најбољи фудбалер свих времена на простору бивше Југославије је започео контру у ситуацији када су седморица Бразилаца остали на половини Хрватске. Оршић је летео по левом крилу, а стрпљиви Петковић сачекао његов пас на ивици шеснаестерца. Ударац Бруна одбио се од Маркињоса и преварио Алисона за 1:1.
Хрватска је потом искористила предност на пеналима, јер се ради о тиму који је на последња два велика турнира чак три пута прошао даље у нокаут фази после извођења једанаестераца. Ливаковић је одбранио први пенал Родригу, а како су Хртвати погађали сваки следећи ударац са 11 метара, Бразилцима се полако рушио свет. Притисак је остао на Маркињосу да их задржи у животу, али је статива означила крај и пад Бразила у Катару.

Закључци

Ниједан тим на свету нема тај притисак и не живи са очекивањима као Бразил. Освојили су светско првенство више од свих других нација и пре турнира важили за главног фаворита. Титеове промене су морале да се догоде током шампионата, али је Бразил без сумње био довољно квалитетан да оде до краја и освоји титулу, гледајући таленат који поседује у нападу.
Бразил - Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Катар 2022
Играчка – плачка
Али, свако светско првенство није само уживање у лепоти већ и у триковима. Хрватска је приморала противника да уђе у њихову машину и почела да важи за правог уметника нокаут фазе на великим такмичењима. Могу да вас нервирају у ниском блоку, али и да постану невероватно тешки за пресинг. Њихов тренер Далић уме да направи важне тактичке цаке у осетљивим деловима игре, као на пример слање Пашалића, плејемејкера на крило. Невероватан успех за тим који има сада већ невероватну и велику историју.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала