- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брнабићева: Треба нам широка јавна расправа о литијуму, нема приватизације ЕПС-а

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседница Владе Републике Србије Ана Брнабић
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Нема никаквих планова да пројекат експлоатације литијума „Јадар“ компаније „Рио Тинто“ буде настављен, али постоји жал што је то тако, рекла је премијер Србије Ана Брнабић.
„Треба нам широка јавна расправа са прагматичним приступом тој теми. На нама је да се одлучимо шта ћемо са судбином наше земље. Ако ћемо да се одрекнемо наше „нафте“ која је највећа развојна шанса Србије у историји, у реду“, рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара након отварања скупа о економији „Десето пролазно време“ у организацији Америчке привредне коморе.
Објаснила је да је пројекат заустављен да би се смањили политички притисци на председника Србије Александра Вучића и СНС пред изборе.
„Нисам променила мишљење од тренутка кад сам ставила тачку на 'Рио Тинто', а да ли ће то бити тачка или зарез, треба да одлуче грађани кроз јавну расправу“, додала је она.
Премијерка је рекла да најављена инвестиција компаније „Иноват“ у фабрику батерија у Србији нема никакве везе са експлоатацијом литијума.
„То је потпуно очигледно, јер су најавили инвестицију без икаквих назнака да ћемо користити наше богатство које имамо у литијуму. То што ће 'Иноват' радити донеће огромну додатну вредност, јер су они практично нето извозници. Надам се да ћемо имати још таквих инвестиција, али би их било више да експлоатишемо литијум“, рекла је Брнабићева.
Она је одбила спекулације да долазак „Иновата“ најављује приватизацију ЕПС-а.
„ЕПС мора да се трансформише, да буде компанија која ће Србији осигурати енергетску безбедност. Нема приватизације ЕПС-а, било би бесмислено да приватизујемо такву националну компанију, то је питање безбедности Србије“, истакла је Брнабићева, преноси Танјуг.
Литијум у Србији био је тема и емисије Енергија Спутњика
Председник Србије Александар Вучић на отварању Сајма аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
СРБИЈА
Вучић: За сада ништа од пројекта Јадар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала