- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Црни трансплантолози: Има ли Украјина своју „жуту кућу“

© AP Photo / Sergei ChuzavkovУкрајинска војска
Украјинска  војска - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Украјина се, попут лажне државе Косово, претворила у полигон за рад „црних трансплантолога“, који погинулим или смртно рањеним украјинским војницима ваде органе како би их продавали на Западу. Као и на Косову, све се спроводи под патронатом САД и НАТО-а, упозоравају руски експерти.
Исто се дешавало на Косову и у Ираку. Знамо за то. Ти ‘црни трансплантолози’ увек долазе на места где има оружаних сукоба, где влада безакоње, где има ратних злочина великих размера, попут оних који се данас дешавају у Украјини. То је само делић кривичних дела које је починио режим Бандероваца, уз подршку ментора - САД и руководства НАТО-а, јер без њихове подршке у Украјини ничега од тога не би било“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.
Украјина се, генерално, претворила у терористичку државу. И док је Украјина отворена за свако безакоње и сваки злочин, Запад и данас наставља да води злочиначке акције против Србије и Русије, истакао је Литовкин.
Експерт додаје да кијевске власти „тргују свиме што могу да продају“, а како истиче - Владимир Зеленски и његов тим продали су чак и своју отаџбину Сједињеним Државама, које су ту земљу претвориле у своју колонију.
„Стога се више не треба изненађивати што тамо раде ‘црни трансплантолози’. То је део те ситуације, део издаје коју су починили сопственом народу“, додао је експерт.
Стара прича о илегалној трговини органима у Украјини поново је покренута након што је обелодањено да су се „црни трансплантолози“, који су и раније учествовали у вађењу органа украјинским војницима, вратили „на место злочина“ – стигли су у подручје Артјомовска (украјински назив Бахмут) у Доњецкој народној републици, где украјинске трупе сада трпе велике губитке.
Како је за Спутњик рекао Виталиј Кисељов, пуковник полиције Луганске народне републике, пре три недеље је стигла озлоглашена Елизабет Дебру са представницима такозване приватне војне компаније "Моцарт", међу којима су оснивач те компаније Ендру Милбурн, Џон Весли, Хенри Розенфелд. Ти људи су били примећени још 2014-2015. године, када су вођене жестоке борбе на територији Донбаса.
За име Елизабет Дебру, коју медији називају и „црна удовица“, први пут се чуло у исповести бившег службеника Службе безбедности Украјине, који је говорио о шеми вађења органа украјинским војницима. Према његовим речима, шема је постојала још у новембру 2014. године, органи су слати у западне земље где је трансплантологија добро развијена, посебно у Немачку и Израел.
CC0 / Pixabay / Постоје сведочења да су органи украјинских војника су слати у земље где је трансплантологија добро развијена, посебно у Немачку и Израел
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Постоје сведочења да су органи украјинских војника су слати у земље где је трансплантологија добро развијена, посебно у Немачку и Израел

Млади Украјинци жртве „црних хирурга“

Трговина органима је профитабилан посао, у који су умешани и западни лекари – трансплантолози и хирурзи. Профил жртве је по правилу исти – на фронт се као „глинени голубови“ шаљу млади, необучени момци, али физички здрави из којих се може узети сваки орган који није оштећен гелерима или мецима - бубрези, срце, плућа, јетра... Породицама несрећних војника се саопштава да су без трага и гласа нестали током ратних дејстава.
Литовкин каже да „црни трансплантолози“ из западних земаља у Украјину стижу због добре зараде. Према његовим речима, операције на украјинским војницима понекад изводе у рововима, а понекад у болницама на територији Украјине или у другим државама. Органи се, према његовим речима, продају водећим светским клиникама.
С друге стране, руски војни експерт Алексеј Леонков износи забрињавајуће бројке –више од 320 хиљада украјинских војника води се као нестало.
Обично су то млади људи од 25 до 35 година који су некад теже, некад лакше рањени и након што падну у канџе тих ‘црних хирурга’, подразумева се, нико од њих не преживи“, каже Леонков.
Он констатује да су некада људи у свету на трансплатацију чекали „у редовима“ и то месецима, али то се у последње време променило. Од догађаја у Украјини, редови су, истиче, практично нестали.
Према његовим речима, ово што се сада дешава у подручју Артјомовска није никаква новина, такве ствари су се дешавале и раније.
„Још 2018. године, за време Иловајског и Дебацељског котла, на местима где су се водиле борбе пронађене су гробнице украјинских војника којима су извађени органи. Према украјинским списковима, ти војници су се водили као нестали. Дакле, то није ништа ново“, каже Леонков.

Заташкавање истине о трговини органима

Леонков са жаљењем констатује да се истрага о тим злочинима на територији Украјине не спроводи, баш као што се није спровела ни истрага о лабораторијама на територији те земље.
„Упркос чињеници да су се одређени тамошњи посланици обраћали по овом питању, украјинска Рада није спровела никакву истрагу, као што није водила истрагу ни у вези догађаја у Дебаљцеву, где су наши истражни органи открили ту гробницу са телима људи којима су извађени органима. Русија је забележила те чињенице, али украјинска страна није“, каже Леонков.
Да је Украјина правна држава овим питањем би се позабавиле њихове безбедносне службе, а такође тиме би требало да се баве и међународна тела, попут Интерпола, како би се „црни трансплантолози“ и сви они који учествују у том ланцу извели пред лице правде, сматра Леонков. Међутим, уместо тога, то се заташкава јер су игри „велике паре“, закључио је он.
С друге стране, Литовкин не искључује да ће се истрага по овом питању спровести након што се ситуација у Украјини смири и „ако остане нешто од Украјине“.
„Када су из болнице у Лавову новорођенчад продавана и из њих вађени органи, онда је главни лекар те болнице био затворен у Украјини на две године. Било је неке истраге, али тешко да се сада у Украјини, док се воде борбена дејстава, спроводи таква истрага. Можда се то догоди касније...“, каже Литовкин.
Експерт сматра да би овим питањем требало да се позабави украјинско тужилаштво, а такође и међународни суд, међународно тужилаштво, међународна истражни органи, пре свега европски.
ОВК - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2020
Човић: Србија има документа о злочинима у „жутој кући“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала