- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕУ усвојила закључке о проширењу на Западни Балкан, БиХ одобрен статус кандидата

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Министри за европска питања ЕУ усвојили су закључке о проширењу на Западни Балкан и одобрили кандидатски статус за Босну и Херцеговину.
Ову одлуку треба да потврде лидери ЕУ у четвртак на самиту у Бриселу.
Одлуку је јутрос најавила француска државна секретарица за европска питања Лоранс Бун у својој изјави да је "ЕУ постигла консензус да доделимо Босни и Херцеговини статус земље кандидата за чланство".
Министри ЕУ данас треба да дају своју подршку процесу проширења зато што је ова процес, како је изјавио висок ЕУ званичник, „кључан стратешки инструмент ЕУ“ и важно је да се одржи стабилност у Европи у новој гео-политичкој реалности, и изразио је наду да ће министри ЕУ дати своју потпуну подршку политици проширења.
Извор Танјуга у ЕУ је данас рекао да не очекује дугу дебату о Западном Балкану на самиту 27 ЕУ лидера.
То не значи да ЕУ поклања мање пажње Западном Балкану, али је подсетио да се недавно одржао самит ЕУ-ЗБ у Тирани, да је тај састанак био успешан, веома позитиван и са резултатима, посебно у вези са миграцијама.
Једина тема око које ће лидери да разговарају је Косово, али не као главна тема самита, каже ЕУ званичник.
Високи представник за спољну политику Жозес Борељ је синоћ на прес конференцији у Бриселу изјавио да ће он информирати лидере о ситуацији на КиМ, а сутра специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак путује у Београд и Приштину да би донео свеже информације лидерима Уније који би били основа за дебату на самиту.
Званичник је најавио да ће лидери примити захтев Приштине за додељивање статуса кандидата за чланство, а затим ће, каже, ЕУ да следи уобичајену процедуру,
То значи да ће Савет ЕУ да пошаље приштински захтев у Европску комисију, која затим треба да изнесе своје мишљење о захтеву за кандидатуру.
"Као што знате", нагласио је званичник ЕУ, "те процедуре трају друго, као што је био случај за Босном и Херцеговином".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала