- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: САД у Азији промовишу егоистичне принципе

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе отворено промовишу себичне приступе у Азијско-пацифичком региону, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Андреј Руденко.
„Одсуство блокова је важан фактор који, упркос унутрашњим конфликтним чворовима, омогућава да се говори да се ради о стабилном региону. Еволуција међудржавних односа у овом делу света развија се у последње време по другим законима – интеграцијом и изградњом широке мреже мултилатералних платформи“, рекао је Руденко на седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.
Према његовим речима, Азија остаје локомотива глобалног раста.
„Ма како било парадоксално, управо овај регион са његовом, наизглед, стабилном и предвидивом архитектуром вишестраних механизама са центром у АСЕАН, јесте предмет напора геополитичких играча, који имају за циљ да преформатирају Азију према њима. Ради се о Сједињеним Америчким Државама и НАТО, чији је задатак да увезу натоцентричну безбедносну парадигму, усмерену, пре свега на обуздавање Кине и Русије“, додао је Руденко.
Он је истакао да се „у економској сфери промовишу отворено егоистични приступи, стављена је тачка на принципе тржишне економије, неповредивост својине, поштену конкуренцију“.
„Идеја оквирне економске сарадње у Азијско-пацифичком региону коју су недавно представиле САД, има конфронтациони карактер и отворено је усмерена на слабљење инклузивних формата, као што је Азијско-пацифичка економска сарадња (АПЕК)“, нагласио је Руденко.
САД су у мају представиле иницијативу новог поретка трговинско-економских односа Америке и Индо-пацифичког региона, „Индо-пацифичка економска структура“ или „Оквирни споразум о економској и трговинској утицају у Индо-пацифичком региону у циљу просперитета“, која представља споразум, који укључује елементе зоне слободне трговине, који Вашингтон планира да потпише са земљама савезницама и партнерима у Азији.
Путин: Забрињавајуће тенденције у светској економији - пад производње и сиромаштво - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2020
Путин: Забрињавајуће тенденције у светској економији - пад производње и сиромаштво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала