- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Плаћеници из Идлиба иду да се боре на страни украјинских снага

© Sputnik / Михаил Алаедин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Алепи
Ситуација у Алепи - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Нова група страних плаћеника, углавном пореклом из Чада, кренула је из села у околини Идлиба на северо-западу Сирије у правцу Украјине, како би се борили на страни украјинских снага, рекли су за Спутњик извори из Идлиба.
Према наводима извора, само у новембру око 40 бораца из Чада, који су живели у својој засебној терористичкој заједници на територији провинције Идлиб (те територије су под контролом бораца Ујгура из Исламске партије Туркестана), упућено је на турску територију, а одатле у Украјину.
Извори су навели да је процес пребацивања бораца реализован у координацији руководства терористичких организација „Исламска партија Туркестана“ и „Нусра фронт“ и турске жандармерије.
Прва етапа пребацивања организована је на пограничној територији између сиријског града Харем и града Рејханли на југу Турске.
Извори су потврдили да су недавно одржани преговори припадника терористичке организације „Хајат Тахрир ел Шам“ и чадских бораца у Идлибу, којима је обећана помоћ у пребацивању у Украјину. Они тамо треба да стигну као такозвана „Легија странаца“ Оружаних снага Украјине. Плаћеницима је обећана зарада од 6.000 долара месечно, као и помоћ у проналажењу станова и каснијем слању њихових породица у Украјину.
Према наводима извора, током свих тих преговора терористичке групације су се договориле да око 40 чадских бораца напусти провинцију Идлиб, а да њихове позиције заузму припадници „Нусра фронта“. У Идлибу ће остати највише 20 бораца из Чада, како би се сачувао њихов штаб у области Дакуш недалеко од сиријско-турске границе.
Према наводима извора, чадски борци, као и ујгурски, нису баш одушевљени што иду да се боре на страни Оружаних снага Украјине, јер би њихова етничка припадност могла да изазове проблеме. Додатно их брине то што након тога неће моћи да добију статус избеглица у Европи.
Чадски борци нашли су се на територији Сирије још 2017. године. У овом тренутку они имају три суседне заједнице у области између насеља Џиср ел Шугур у јужном делу Идлиба и неколико села у северно-источној Латакији. Те територије су под контролом ујугрске организације „Исламска партија Туркестана“. Поред чадских бораца, под протекторатом ујгурске организације боре се и Албанци и Узбекистанци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала