- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савет безбедности Белорусије: Војска спремна да реагује на тешку ситуацију у региону

© Telegram / Министерство обороны Республики Беларусь/ВаярБелоруски војници
Белоруски војници  - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Борбене снаге Белорусије спремне су да реагују на тешку војно-политичку ситуацију у источноевропском региону, изјавио је државни секретар белоруског Савета безбедности Александар Вољфович.
„Спремни смо да реагујемо на ситуацију у овој тешкој војно-политичкој ситуацији која се данас развија, нажалост, не само у свету, већ и у источноевропском региону колективне безбедности око граница Републике Белорусије, рекао је Вољфович за телевизију „Белорусија 1“.
Он је напоменуо да је у Белорусији прошле недеље извршена провера снага и средстава укључених у противтерористичке активности, сузбијање нелегалних формација и масовних нереда.
„Снаге и средства укључена у противтерористичке операције у целини извршиле су задатак… Наше јединице за специјалне намене спремне су да решавају такве задатке“, додао је он.
Изненадна провера борбене готовости првенствено ће се тицати војних јединица снага за брзо реаговање, прецизирао је Вољфович.
Он је објаснио да је реч о оним војним јединицама које ће прве решавати задатке у складу са наменом у случају заоштравања ситуације како на границама тако и унутар земље. Односно, то су јединице у сталној борбеној готовости.
Према његовим речима, изненадна провера борбене готовости белоруске војске, која је почела у уторак, представља наставак прошлонедељних догађаја.
„У случају заоштравања ситуације, ако се ситуација буде развијала, наравно да ће у дејства бити директно укључене оружане снаге“, објаснио је он.
Државни секретар је нагласио да ће током провере „задаци бити постављени на основу анализе искуства вођења специјалне војне операције у Украјини“.
Како је навео, данас је подигнута једна од јединица која се налази на јужном оперативном правцу.
На територији Белорусије је 7. и 8. децембра, под руководством Државног секретаријата Савета безбедности земље, извршена провера државног система за реаговање на терористичке акте. Прес служба Министарства одбране Белорусије саопштила је у уторак да је по налогу председника почела изненадна провера борбене готовости војске.
Оклопна возила белоруске војске - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РУСИЈА
Изненадна провера готовости војске Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала