- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Животиње које скоро никада не спавају /фото/

© SputnikДелфин
Делфин - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Људи преспавају скоро трећину живота. Неке животиње, као што су коале и лењивци, проводе скоро све време у спавању. Али постоје животиње које малтене и не спавају.
У животиње које скоро никада не спавају убрајају се делфин, птица-фрегата, жаба-бик, медуза и воћна мува. Бебе делфина не спавају током првог месеца живота јер имају потребу да израњају на површину сваких 10 до 30 секунди. Током тог периода, мајке делфина само дремају јер су у продуженом периоду будности.
Сличну навику имају и китови убице. Делфини спавају са једним отвореним оком, а та врста сна назива се једнохемисферни сан.
Једна половина мозга код делфина увек је будна, док се друга одмара да би се регулисало дисање.
Птица велика фрегата је још један организам који је способан за једнохемисферни сан.
Истраживачи су успели да направе мале уређаје који су мерили мождану активност птица и открили да су током летова на великим удаљеностима, ове птице спавале само 42 минута и то једном половином свог мозга, током 24 сата.
Научници претпостављају да неке врсте птица спавају док лете.
CC0 / Пиксабеј / мува
мува - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
мува

Воћне муве

Неки инсекти спавају изузетно кратко. На пример, утврђено је да мали проценат женки воћних мушица спава у просеку 72 минута дневно, а један од примерака ове врсте спава само четири минута дневно. Познато је да други инсекти врло мало спавају или, алтернативно, улазе у стање омамљености, које је обележено смањеним метаболизмом, телесном температуром и будношћу.
© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаМедуза
Медуза на дну мора у близини рта Меганом на Криму - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Медуза

Медузе

Док недавне студије нису показале супротно, сматрало се да животиње без централног нервног система, као што су медузе, немају потребу за спавањем или су неспособне да спавају.
Међутим, медузе током ноћи улазе у стање налик сну. Њихово пулсирање и реаговање на основне стимулусе опада када су у привидном сну.
CC0 / Пиксабеј / Жаба бик
жаба - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Жаба бик

Жабе-бикови

Чинило се да је један експеримент показао да жабе-бикови не спавају јер су у сваком тренутку реаговале на стимулусе. Ипак је утврђено да оне имају повремене тренутке одмора, иако никада не тону у потпуни сан. У сваком случају, ова запажања и даље покривају само њихове активне месеце. Жабе бикови имају свој период хибернације.
Научним истраживањима утврђено је да све животиње имају начине да успоставе креативне обрасце за пуњење батерија, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала