- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД ће држати високе цене гаса у Европи наредних 20 година

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЦентралноевропско гасно чвориште у Баумгартену у Немачкој
Централноевропско гасно чвориште у Баумгартену у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће наставити да држе високе цене гаса у Европској унији и након завршетка сукоба у Украјини, изјавио је одлазећи генерални директор аустријског енергетског концерна „Енерџи АГ“ Вернер Штајнекер.

„Енергенти неће много појефтинити, чак и ако се рат заврши. Не треба гајити илузије по питању тога. Чак ни у мирној Европи гас више неће бити тако јефтин као пре. Европа ће дугорочно куповати течни гас од САД. Скупо и по принципу 'узми или плати' на 20 година. У сваком случају, за то ће морати да се плати“, истакао је одлазећи генерални директор аустријског енергетског концерна „Енерџи АГ“.

Према његовим речима, у овом тренутку су „САД заинтересоване за наставак борбених дејстава“ у Украјини, јер „зарађују на течном природном гасу, слабе Русију, зарађују на оружју и спречавају зближавање Русије и Европе“.

Аустрија и даље зависна од руског гаса

Од укупне количине гаса који увози Аустрија удео руског енергента износи до 50 одсто, а приче да је зависност од руског плавог горива смањена на 20 одсто нису тачне, рекао је Штајнекер.
„Смањена је зависност од руског гаса, али не са 80 одсто на 20 одсто, како покушавају да нас убеде поједини политичари.. Пре ће бити да је смањена на 40-50 одсто“, рекао је Штајнекер у интервјуу за лист „Унахрихтен“.
Како је додао, гас из Русије стиже у Европу „заобилазним путевима“, али га „не зову руским“. По његовим речима, ту се ради о „лажном маркирању“.
Раније је аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио да је удео руског гаса у увозу смањен са 80 одсто на око 20 одсто.
Бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је за Спутњик да није искључено да се Аустрија ове зиме суочи са опасном несташицом гаса, јер се резерве плавог горива не попуњавају, а цене вртоглаво расту.
Према саопштењу Аустријске агенције за енергетику, природни гас у октобру био је скупљи за 119 одсто у односу на исти период прошле године и за 5,6 одсто у односу на септембар ове године.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РУСИЈА
Блумберг: Русија има шансу да поврати лидерство у снабдевању Европе гасом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала