- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ признао: У ЕУ нема једногласне подршке за оснивање међународног суда за Украјину

© AP Photo / Virginia MayoШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Шеф Европске дипломатије Жозеп Борељ признао је да идеја Европске комисије о стварању некаквох специјалног међународног суда за Украјину није наишла на једногласну подршку шефова спољних послова ЕУ на недавној седници у Бриселу.
„Постоји полемика да ли нам је потребно још нешто поред Међународног кривичног суда како бисмо се борили против некажњивости у Украјини. Ја сам заједно са ЕК изнео предлог министрима (иностраних послова на састанку 12. децембра) и размотрили смо га, истина без конкретног резултата. Можда ће се формирати још нешто, ово је интересантна дискусија, која није дала конкретан одговор “, рекао је Борељ у говору на форуму о људским правима у Бриселу.
Истовремено, он је истакао да је „апсолутно тачно да у борби против некажњивости морамо да радимо више“, али није објавио своје даље планове у овом правцу.
Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков коментарисао је да је очигледно да су покушаји формирања међународног суда о дејствима Русије у Украјини нелегитимни. Он је додао да чак иако буде формиран, Москва неће сносити никакве последице због тога.
Крајем новембра шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је Европска комисија предложила да се формира специјални међународни суд за Украјину под окриљем УН за истрагу и кривично гоњење руске агресије.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров: Иницијатива за оснивање међународног суда против Русије у Украјини ─ нелигитимна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала