- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Британцима преселе празничне прославе - цене алкохола у пабовима убрзано расту

© AP Photo / Alberto PezzaliЕнглеска укинула корона мере — без ограничења у пабовима
Енглеска укинула корона мере — без ограничења у пабовима - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Трошкови ноћног провода у Великој Британији наставили су да расту, иако је општа инфлација успорила. Поскупљења у пабовима највиша су када су у питању виски, вино и џин.
Годишња стопа опште инфлације успорила је на 10,7 одсто у децембру, са 11,1 одсто у новембру, међутим, то не важи за угоститељство, па је то лоша вест за сезону прослава, објавио је „Скај њуз“.
Канцеларија за националну статистику (ОНС) саопштила је да је пад цена горива довео до смањења раста потрошачких цена. Међутим, цене становања порасле су за 5,4 одсто на годишњем нивоу у новембру, што је највиши скок још од 1993, упозорено је из ОНС.
Британски статистичари наводе како је инфлацији у великој мери допринео раст цена алкохола у ресторанима, кафеима и хотелима.

Виски, вино и џин највише поскупели

Посебно су се истакле цене вискија, вина и џина. Тако је чаша вина, која је 2021. коштала 4,03 фунте (551 динар) за годину дана скочила за 10,2 одсто на 4,44 фунте (607 динара). Чаша вискија поскупела за 9,5 одсто, са 3,05 фунти (417 динара) на 3,34 (457 динара)
Забележен је и незнатан раст скока цена када су у питању храна и безалкохолна пића – у новембру је годишња инфлација у тој категорији била 16,4 одсто, а у децембру 16,5.

Млади неће на журке

Британски медиј наводи резултате истраживања међу младим запосленим између 18 и 30 година, у ком је петина навела да неће или није још одлучила да присуствује празничним прославама у својим фирмама, а 11 одсто од укупног броја испитаника као разлог за то наводи поскупљења.
Да неће моћи да плати такси у повратку кући са прославе страхује 17 одсто испитаника, док 14 одсто каже да не може да приушти куповину поклона колегама.
Друго истраживање које наводи „Скај њуз“, показује како само 10 одсто запослених жели да њихова фирма организује празничну прославу.

Инфлација највише сиромаши већ сиромашне

Џек Лесли, економиста из Резолушн фондације, која је специјализована за трошкове живота, наводи да је пад међугодишње инфлације у новембру највећи у последњих 16 месеци, те да је Британија можда прошла врхунац инфлаторног удара.
Међутим, како каже, цене и даље расту и обезвређују плате, па са инфлаторном стопом већом од 12 одсто, породице и даље постају све сиромашније из месеца у месец, а криза трошкова живота ће се тако продужити далеко у 2023.
„Сиромашније породице више пате због тога, јер троше већи проценат свог прихода на енергију и храну, области у којима се дешавају неки од најоштријих скокова цена“, објаснио је он.
Зашто је храна све скупља и ко ће поднети највећи терет актуелне кризе била је тема Енергије Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала