Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Еулекс: Ситуација на северу Косова и Метохије врло озбиљна, утростручили смо снаге

© AP Photo / Visar KryeziuЕулекс полиција на Косову
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије врло озбиљна и да је Еулекс утростручио своје снаге, али да није надлежан да преузме контролу на северу уместо тзв. косовске полиције као и да барикаде треба да се уклоне мирним путем.

"За сад нам косовска полиција није тражила да помогнемо у уклањању барикада, за сада нам је тражено само да надгледамо ситуацију што и радимо, утростручили смо наше присуство, покушавамо да будемо присутни што је више могуће како бисмо смирили ситуацију, али немамо ни надлежности ни снага да физички уклонимо барикаде", рекао је Вигемарк у интревјуу за Танјуг и оценио да барикаде треба да се уклоне мирним путем и да то треба да учине они који су их и поставили.

Одговарајући на питање да ли постоји потреба да тзв. косовска полиција са дугим цевима буде присутна на северу КиМ, он је рекао да свака полицијска акција мора да буде пропорционална стању на терену.
"Знам да су косовске власти и полиција осећале потребу да се боре са организованим криминалом на северу Косова и да су предузели одређене кораке у том смислу, али се мора осигурати да акције не буду непримерене", рекао је шеф Еулекса.
Он је изразио уверење да већина Срба са КиМ нису криминалци, као и да нису укључени у шверц, али да постоје поједине групе организованог крминала као и да је то проблем који постоји у целој Европи.
"Не користе се дуге цеви и митраљези ако се зауставља саобраћај или врши рутинска контрола цивилног становништва", рекао је Вигемарк и додао да полицајац треба да се заштити уколико има разлога да верује да ће неко пуцати на њега.
Вигемарк је навео да је Еулекс свестан жалби и брига локалног становништва са севера КиМ, као и да су апеловали на тзв. косовску полицију да покаже уздржаност у обављању активности и, како је рекао, добили су уверења да тзв. косовска полиција то и покушава.
"Наравно, знамо да то не значи да ће се сви понашати онако како је потребно у свакој ситуацији, али онда такве инциденте морамо истражити на одговарајући начин и предузети дисциплинске мере уколико полицајци прекораче овлашћења", рекао је он.
На питање како оцењује безбедносну ситуацију на терену он је навео да је ситуација озбиљна и да су људи на Косову не само забринути, већ и престрашени.
"Као што знате постоји много блокада на путевима, а два гранична прелаза су затворена. Због тога су слобода људи и кретање врло ограничени", рекао је Вигемарк и напоменуо да је и њихово кретање ограничено.
Подсетио је да се 8. новембра отворио безбедносни вакуум, када је преко 500 српских полицајаца са севера дало оставку.
"На жалост ми не смемо да уђемо и преузмемо улогу косовске полиције, те покушавамо да повећавајући наше патроле уливамо утисак безбедности претежно српској популацији. Али ово стање није одрживо и не сме да се наставља у недоглед", поручио је Вигемарк.
На питање да ли Еулекс има доказе о наводном нападу на њихово возило и да ли су их показали српским властима, он је рекао да је недавно чуо теорију да је то била операција "под лажном заставом", а да је патролу Еулекса напао неко други, а не косовски Срби.
"Такође сам чуо од прилично поузданих извора, да ко год да је у том тренутку био на тој блокади пута, близу Рудара северно од Митровице, мислио је да је у питању било возило косовске полиције које је прилазило блокади пута и да су бацили шок-бомбу на њих да би их на неки начин уплашили и натерали да оду, а то је била Еулекс патрола, али не смете бацати шок-бомбе на било кога", истакао је Вигемарк.
Он је рекао да ово не види као добар изговор и да насиље није решење, као и да су блокаде пута по дефиницији нелегалне и потребно их је уклонити.
"То не значи да не постоје озбиљне бриге, жалбе и разлози за неке од тензија на северу Косова и мислим да се њима морамо позабавити на миран начин. Ако постоје одређене сумње по питању правилног спровођења правде, ми као мисија смо спремни да се укључимо и повећамо ниво нашег надгледања", рекао је Вигемарк и истакао да они већ надгледају неке случајеве.
Навео је да надгледају случај Дејана Пантића, против кога, али и још неколико појединаца, како је рекао, постоје озбиљне оптужбе, јер су наводно били укључени у нападе на изборне званичнике у Северној Митровици и Зубином Потоку. Он је додао и да су сви невини док се не докаже супротно, као и да се морају поштовати основна права као што је право на адвоката, да комуницирају са породицом, и да буду у одговарајућим просторијама.
Према његовим речима, људи не смеју да узимају закон у своје руке, праве барикаде, или говоре да је потребно ослободити неку особу, јер то, како се изразио, личи на "менталитет дивљег запада".
На питање да ли је од почетка последње кризе разговарао са српским властима или политичким представницима Срба, шеф Еулекса је рекао да је разговорао са председником Српске листе Гораном Ракићем и потпредседником Игором Симићем и да су му они пренели да је дошло до мирних протеста у северном делу Косовске Митровице и оценио да је то добар начин да се покаже незадовољство.
"Када пређете на блокаде барикадама, то није добар начин да изразите незадовољство чак и ако имате разлог за то, али је од суштинске важности да људи буду једнаки пред законом, да се не осећају дискриминисано и да нема двоструких аршина", рекао је он.
Вигемарк је подсетио да Еулекс на две године прави ревизију мандата, као и да је она почела пре месец дана и да ће размотрити ситуацију на терену.
Изразио је уверење да ће се тензије смањити и да ће се ситуација смирити у наредним недељама и данима, као и да је важно вратити се дијалогу на свим нивоима.
На питање какав је план Еулекса за решење ове кризе, као и да ли је добио нека упутства из Брисела после састанка министара, Вигемарк је рекао да не намеравају да прекораче овлашћења и да се неће сврставати ни на чију страну. На питање којим снагама Еулекс тренутно располаже, Вигемарк каже да имају укупно 135 полицијаца, које чине снаге из Пољске, Литваније и Италије.
Он је оценио да би додатна помоћ била добродошла, јер покривање толиког простора није могуће са тренутним снагама.
"Наше снаге не могу тамо да хапсе људе и да воде уобичајене полицијске истраге. Оно што ми можемо, јесте да посматрамо, што и радимо од 2008. године када смо Косову вратили право на њихову полицију", рекао је Вигемарк и додао да Еулекс ради на решавању неких већих случајева, попут случајева Тодосијевић и Ивановић.
У емисији "Свет са Спутњиком" питали смо наше госте може ли се веровати Кфору да ће да штити Србе?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала