- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Истиче рок за заменске ваучере туристима који нису путовали

© AFP 2023 / FREDERIC J. BROWNОдраз путника и њиховог пртљага на аеродрому у Пекингу
Одраз путника и њиховог пртљага на аеродрому у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Рок за туристе који нису искористили заменска путовања истиче у децембру и агенције су у обавези да им од 1. јануара до 1. фебруара 2022. године исплате новац уплаћен пре ковид кризе.
Како нам објашњава Александар Сеничић директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, путници могу да прихвате враћање новца, али могу и да се договоре са туристичком агенцијом да уз одређене повољности уплаћени новац искористе у друге сврхе у неком наредном периоду.

Сада истиче рок за оне који нису искористили та путовања, а њих 90 одсто то јесте урадило. Што се тиче оних 10 одсто који их нису искористили, од 1. јануара до 1. фебруара 2022. године агенције су у обавези да им исплате новац који је остао код њих.

На предлог Јуте, Националне асоцијације туристичких агенција Србије, Влада Републике Србије донела je још раније уредбу којом је омогућено туристичким агенцијама да задрже новац који је пре пандемије корона вируса уплаћен за путовања, уз могућност заменских ваучера.
CC0 / Pixabay / Ковид пасош
Ковид пасош - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Ковид пасош
Туристичке агенције су на почетку кризе имале новац који је уплаћен на рачун путовања за 2020. годину. Јута је била у комуникацији са колегама из Европе где су многе земље предузеле сличне кораке како би предупредиле проблем који је могао да настане. С обзиром на то да је новац који су агенције примиле од путника пребачен партнерима у иностранству, а да је сав туристички саобраћај био обустављен, уплаћени новац се не би вратио путницима.

Да се инсистирало на повраћају новца вероватно би се све агенције затвориле, а путници би остали без новца јер осигурања не би могла да исплате тако велике износе. Таква је ситуација била у целој Европи, рекао је за Спутњик директор Јуте Александар Сеничић.

Влада Србије је у координацији са европским законодавством донела споменуту уредбу која је штитила и агенције и путнике. Први постављени рок до којег су путовања могла да се искористе био је јануар 2020. године, али, будући да се криза изазвана ковидом продужила, рок за коришћење заменских ваучера такође је продужен и то до децембра 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала