- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина тужила Америку Светској трговинској организацији

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Кина је пред телима Светске трговинске организације покренула спор против САД због оштрих ограничења извоза кинеских чипова, чиме Вашингтон жели да другу по величини светску економију ограничи у примени највиших технолошких достигнућа.
Подношење тужбе пред телима Светске трговинске организације (СТО) је начин на који се тражи решавање кинеских забринутости правним средствима и неопходан начин за одбрану легитимних интереса Кине, саопштило је кинеско министарство трговине (МОФКОМ), преноси Глобал тајмс.
„Последњих година, САД генерализују концепт националне безбедности и злоупотребљавају мере контроле извоза, што омета нормалну међународну трговину чиповима и другим производима, а угрожава и стабилност глобалног индустријског ланца и ланца снабдевања“, наводи се у саопштењу.
За МОФКОМ, ради се о типичној пракси трговинског протекционизма која нарушава међународни економски и трговински поредак, крши међународна економска и трговинска правила, основне економске законе и штети глобалним интересима мирног развоја.
Кинеско министарство позвало је САД да одустану од досадашњег начина размишљања, да на време исправе грешке и престану да ометају трговину високотехнолошким производима као што су чипови како би нормална економска размена између Кине и САД била одржива; такође, како би се стабилизовала светска трговина високотехнолошким производима.
Кинески поднесак у СТО-у први је корак у процесу медијације, када се случај износи пред Апелационо тело и долази након што је Кина већ извојевала једну победу - пре неколико дана, одбор СТО пресудио је да америчке царине на алуминијум и челик, уведене за време Трампове администрације 2018. не могу да буду оправдане интересима националне безбедности.
Портпарол канцеларије америчког трговинског представника Адам Хоџ изјавио је да су САД примиле кинески захтев за консултације.
„Као што смо већ саопштили НР Кини, ове циљане акције односе се на националну безбедност, а СТО није прикладан форум за расправу о питањима која се односе на националну безбедност“, изјавио је он.
Америчка влада је почетком октобра успоставила контролу извоза технологије - између осталог, забранила је извоз чипова у Кину који су произведени било где у свету уз коришћење америчке опреме.
Ова мера наштетила је глобалном ланцу снабдевања а имала је негативан ефекат и међу америчким произвођачима полупроводника. До 2025. америчке компаније би могле изгубити 18 процентних поена глобалног тржишног удела и 37 процената својих прихода ако САД потпуно забране произвођачима чипова да продају кинеским купцима, што би ефективно изазвало технолошко одвајање од Кине, наводи се у извештају Бостон консалтинг групе, преноси Глобал тајмс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала