- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Запад довео Европу на ивицу сукоба

© AFP 2023 / YUKI IWAMURAСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Подижући право НАТО-а на ширење до апсолута, Запад је довео Европу на ивицу сукоба од кога би могао да букне цео свет, сматра стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН.
Према његовим речима, због политике групе западних држава да задрже своје монополске привилеговане позиције у свету, нарушава се поверење у међународне институције, у међународно право и УН-центрични модел света као таквог.

„А то се не дешава од фебруара 2022. године. Очигледно је да се данас одлучује о питању будућности светског поретка. Раскршће је јасно: или је то поредак са једним хегемоном који успоставља правила која су од користи само њему, или ће то бити демократски, мултиполарни, праведан, УН-центрични свет без уцена, доминације, застрашивања непожељних и неоколонијализма“, истакао је Небензја.

Према његовим речима, „очигледно је да се то не допада онима који су главни корисници застарелог система“.
Покушавајући да оживи униполарни модел под слоганом „поретка заснованог на правилима“, Запад свуда намеће линије поделе, покушавајући да прошири своју сферу утицаја на све нове регионе света, приметио је стални представник.
„Украјинска криза, коју колективни Запад на све могуће начине покушава да сведе на почетак наше специјалне војне операције, само је један од елемената ове вишедимензионалне кризе према којој се свет већ одавно креће. И то је системска криза за коју су се предуслови постепено стварали током две-три деценије“, објаснио је Небензја.
„Подижући до апсолута право НАТО-а на проширење на уштрб принципа недељивости безбедности, западне земље су европски континент приближиле ивици сукоба, од којег би могао да букне цео свет“, оценио је он.
Према његовим речима, данас НАТО претендује на глобално обухватање, а Запад није желео да води садржајан дијалог уочи кризе, као што не жели да га води ни сада.
„Данас се рачуна на исцрпљеност и стратешки пораз Русије. Ако неко верује да је ово почело у фебруару ове године, вара се“, закључио је руски дипломата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала