Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одржан округли сто о реинтеграцији КиМ у уставно-правни поредак Србије

© AP Photo / Darko VojinovicКосово је Србија
Косово је Србија - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
У организацији Покрета за одбрану Косова и Метохије, данас је одржан округли сто на тему "Како до реинтеграције Косова и Метохије у уставно-правни поредак Републике Србије".
Учесници округлог стола су закључили да недвосмислено потврђују да је питање јужне српске покрајине најважније државно, национално, идентитетско и безбедносно питање српског народа чије се решење мора тражити у оквирима Устава Србије, Резолуције 1244 Савета безбедности УН и принципа међународног права, саопштено је из Српског покрета Двери.
Истакли су да је сваки предлог решења косовско-метохијског питања који противречи изнетим принципима и претпоставља српско признање самопроглашене такозване Републике Косово - на делу или на целој територији јужне српске покрајине - односно њен улазак у УН, неприхватљив и као такав не може бити предмет било каквих преговора.
Учесници округлог стола су позвали државно руководство да категорички одбаци сваки покушај наметања решења која подразумевају промену међународно признатих граница и издвајање територије Косова и Метохије из уставно-правног система Републике Србије.
Напоменули су и да Србија мора да инсистира на доследној и целовитој примени Резолуције 1244 СБ УН, посебно оних делова који обезбеђују континуитет деловања њених институција у покрајини и гарантују присуство њених полицијских и безбедносних снага на територији покрајине, како би се осигурала безбедност српског и другог Србији оданог становништва и заштитили интереси Србије у покрајини.
Учесници округлог стола су затражили поништење Бриселског споразума, као и да Србија, уз подршку савезника и земаља које нису признале тзв. Косово, покрене међународну кампању за враћање преговора о Косову и Метохији под мандат Савета безбедности УН.
Такође су апеловали на све државотворне и патриотске политичке снаге у земљи да покажу максималну одговорност и опредељеност за постизање политичког и националног јединства по питању очувања Косова и Метохије у саставу Србије, пренео је Танјуг.
Ко подстиче Олују на Косову и да ли Запад подилазећи свом приштинском чеду покушава да заврши шта је почео бомбардовањем 1999. године сазнајте у емисији "Свет са Спутњиком"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала